Continuăm, dragi cititori, reportajul realizat la Popești-Leordeni cu episodul II, în care administratorul orașului, Florin Preda povestește despre alte proiecte realizate în 2013.
Grădiniţa din Unirii reabilitată cu ajutorul agenţilor economici din oraș
Dezvoltarea uluitoare a orașului Popești-Leordeni a adus, după cum era și normal, un număr sporit de copii, de toate vârstele. Grădiniţa Transcom, cea mai veche a orașului și cea mai solicitată, datorită amplasării pe DN, a primit în 2013 doar un loc de joacă, imens, ce-i drept. „E o grădiniţă mică, cu 200 de copii înghesuiţi și, când vom merge acolo, veţi vedea ce cochetă și minionă este la interior, iar noile picturi din hol sunt foarte reușite. O vom extinde, dar nu în acest an. 2014 este anul necesar pentru pregătirea documentaţiei tehnico-economice în cazul acestei grădiniţe. Apoi, suntem în fază înaintată cu reabilitarea grădiniţei din strada Unirii. Nu a fost renovată ani de zile, așa că primarul dinainte a mutat copiii într-o fostă magazie, o cameră mică și astfel nu au mai fost cereri de înscriere. Când am văzut în ce hal stăteau copiii, a fost o urgență s-o renovăm. Trebuie să vă spun că pentru această grădiniţă ne-au ajutat foarte mult agenţii economici din oraș cu materiale, oameni etc. Urmează ca noi să reparăm gardul și locul de joacă și să montăm centrala termică”, povestește Florin Preda.
Vizita pe care am făcut-o ulterior, la faţa locului, ne-a dus în faţa unei clădiri vechi, modernizate și așezată „ocrotit” lângă biserică. Spaţiul verde din spatele grădiniţei va fi cu siguranţă unul dintre punctele de atracţie pentru care părinţii vor dori să-și aducă pruncii acolo. Și, mergând pe scara vârstelor am ajuns cu Florin Preda la clădirea ridicată special pentru clasa zero: parter plus etaj, cu două săli și toate dotările colaterale în miniatură.
Centrul multi – social funcţional
Și pentru că lângă clădirea clasei zero este fostul cămin cultural și de-a lungul timpului am făcut cunoștinţă cu o grămadă de copii talentaţi și profesorii lor, l-am întrebat pe administratorul public al orașului despre soarta acestei clădiri, atât de necesare într-un oraș plin de copii cu diverse haruri. Iar Florin Preda spune: „Toată clădirea trebuie reabilitată, dar va rămâne sala mare de spectacole și latura culturală va fi păstrată. Avem documentaţia tehnico-economică făcută, trebuie doar reactualizată căci, la fel ca în cazul liceului și aceasta datează de câţiva ani și, apoi, clădirea va suporta și o extindere. Va deveni, de fapt, un centru multi – social care va aparţine asistenţei sociale. La final, clădirea va avea parter plus etaj și mansardă, vor fi și cabinete medicale. Urgentă pare să fie găzduirea persoanelor fără locuinţe. Domnul primar i-a mai adăpostit pe unde a găsit loc, unii mai stau în ruinele blocului, alţii se mai duc la București, iar pe alţii îi mai iau oamenii din Popești, îi mai bagă în casă, îi curăţă. Ce să spun? Am văzut oameni cu suflet mare în Popești”, spune Florin Preda, angajat de câteva luni la Primăria din Popești-Leordeni.
Piaţă modernă în loc de blocuri dărăpănate
Pentru că stă scris în fișa postului să administreze orașul, Florin Preda știe foarte bine ce se întâmplă cu fiecare clădire, așa că ne spune și despre blocurile goale de lângă Mega Image: „Am demarat procedurile pentru stabilirea situaţiei lor juridice, pentru că ele nu aparţin nimănui. Au fost date în administrarea Popeștiului la un moment dat, în 1989 nu erau finalizate, nu au avut pocese-verbale de recepţie. Sperăm ca până în martie să le avem și, așa cum dorește dl. primar, să terminăm cu ele. Ne-am dori să construim o piaţă, ulterior, terenul nu este revendicat, este în regulă, așa că probleme nu sunt. Vrem să avem o piaţă modernă care să aducă un venit, oricum nu există nicio piaţă în oraș, clădirea va fi parter plus un etaj, parterul pentru producători de legume fructe și la etaj pentru brânză, carne, pește. Și, poate, pe terasă un loc de cafenea.”
Parc în loc de coteţe de găini
Care dintre cititori a mai trecut prin Popești-Leordeni își amintește că anul trecut pe vremea aceasta, în spatele primelor blocuri de la intrarea în oraș era plin de garaje, coteţe de porci și găini sau grădini de legume. „Era și service auto, dar, după discuţii cu oamenii și le-au demontat. Era vremea unui alt proiect, așa că s-a născut parcul pe care îl vedeţi. Este un loc simplu de 4.000 mp: gazon cu alei, loc de joacă pentru copilași, lumină și irigaţie automată, căci nu are cine să ude. Deficitul de personal de la primărie e de vină”, spune administratorul public al orașului Popești-Leordeni.
Privind în urmă…
Făcând împreună un rapid bilanţ al anului 2013, Florin Preda ne spune că cea mai mare parte a bugetului primăriei s-a cheltuit pe drumuri și canalizare. „Zona de vest a orașului, cea nouă, este partea unde am reușit să rezolvăm o serie de probleme: str. Amurgului cu apă și canal, canalizare pe străzile laterale din Drumul Fermei. Strada Oituzului e puţin complicată, urmează anul acesta, are deja documentaţie făcută. De ce e complicată? Avem probleme cu lăţimea drumului: e ba 6 m, ba 4 m, ba o potecuţă. La unii oameni am găsit înţelegere și s-au retras cu limita de proprietate, la alţii, nu. Am pus piatră spartă și în martie – aprilie se va asfalta și Amurgului. De fapt, după lucrări, strada trebuia lăsată câteva luni să se așeze, să se taseze natural. Și apoi, mai e o problemă: neavând un sistem de colectare a apelor pluviale, turnând asfalt, apa de ploaie nu se va mai duce în pământ. Nu avem unde prelua, pe reţeaua din strada Drumul Fermei care colectează deja, când plouă este deja sub presiune. Asfaltarea va împinge apa spre alte zone. Am vorbit cu cei de la Apa Nova să mai deversăm către IMGB, dar nu s-a concretizat deocamdată ceva. Oamenilor le-am explicat asupra inundaţiilor viitoare, sunt avertizaţi. Încercăm să aducem un colector din strada Drumul Fermei în strada Școlii și astfel să preluăm debitele aici, cu o staţie de pompare. În vară, vom avea și documentaţia gata. Timp de 16 ani nimeni nu a dezvoltat infrastructura edilitară, s-a mai făcut un bloc cu câte o ţeavă cât mai mică să nu coste mult. Nu trebuie să fii specialist, ci doar gospodar. Nu e nevoie să știi să faci calcule, trebuie doar să angajezi pe cineva care știe. Totul este să-ţi dai seama că nu știi, să vrei să accepţi că nu știi”. Iar administratorul public al orașului Popești-Leordeni are dreptate. „Să fii gospodar” și localitatea în care te-au ales oamenii să arate ca propria curte.