Ales recent președinte al filialei Ilfov și vicepreședinte la nivel național al Asociației Comunelor din România (ACoR), Paul Mihai Precup, primarul din Mogoșoaia, și-a propus să convingă și să atragă un număr mare de primari de comune din județ în rândurile structurii asociative pe care o reprezintă, convins fiind că, astfel, ”lucrurile se vor urni, cu șanse reale de a se întâmpla fapte bune la acest nivel administrativ”.
Concret, după discuții serioase cu seniorii ACoR, care au expertiză suficientă în problematica administrației locale la nivel de comună, Paul Precup va pregăti o serie de întâlniri cu primarii din comunele ilfovene, pentru a-i convinge că, o voce comună este mai puternică și se face mai bine auzită.
Am aflat toate aceste lucruri după ce l-am găsit pe primarul comunei Mogoșoaia, la lucrările celei de-a XVII-a Sesiuni Ordinare a Adunării Generale a ACoR, desfășurată în București, sub înalt patronajul lui Dacian Cioloș, membru al Comisiei Europene, comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală. Acțiunea s-a bucurat de prezența multor oficiali, precum Rovana Plumb, ministrul Mediului, Liviu Dragnea, vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură etc. Reprezentarea europeană a fost asigurată prin prezenţa delegaţilor din partea Asociației primarilor din mediul rural din Franța (Association des Maires Ruraux de France) și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Lucrările Adunării Generale au inclus subiecte legate de activitatea curentă a ACoR, evaluarea Acordului de parteneriat încheiat între Asociație și Ministerul Dezvoltării, propuneri legislative menite să îmbunătăţească activitatea de la nivelul comunelor, prezentarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă implementate de ACoR, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență ”Primar de 4 stele” ce se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de patru ori în această funcție, etc.
Ce este ACoR?
O asociație de utilitate publică înființată în 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.