Agricultorii români vor putea depune cererile de sprijin pe suprafaţă, aferente anului 2014, începând de luni, 3 martie. Termenul limită, pentru care nu se plătesc penalizări, este 15 mai inclusiv, a anunţat, marţi, 25 februarie a.c., Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
„Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă se va derula în perioada 3 martie – 15 mai 2014, respectiv 9 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Măsurile de sprijin sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) şi şase ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in şi cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei şi sfeclă de zahăr”, se arată într-un comunicat al APIA.
Potrivit APIA, în 2014 vor exista: schema de plată separată pentru zahăr, schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană şi plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. APIA precizează că se vor continua angajamentele aflate în desfășurare, pe segmentul de dezvoltare rurală. Pentru proiectele care nu au fost finalizate în anul 2013 se va accepta prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, cu condiția aprobării PNDR de către Comisia Europeană.
Măsurile vizate de această prelungire sunt: Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate, Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural şi Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu, cu precizarea că aici pot fi combinate pe parcelă mai multe pachete. În total sunt 7 pachete, respectiv Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale; Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică; Pachetul 6 (P6) – Pajişti importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu. Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5, însă nu şi P4 cu P7.
Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, sumele alocate pentru plăţile pe suprafaţă vor fi de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.