Comuna Dragomireşti-Vale şi satele componente, Dragomireşti-Vale, Dragomireşti-Deal şi Zurbaua, par a fi într-o linişte tipică aşezărilor rurale. Doar par, pentru că, de fapt, la Dragomireşti se întâmplă ceva extraordinar pentru viaţa cetăţenilor şi a imaginii judeţului Ilfov: în octombrie toată localitatea va fi racordată la sistemul de canalizare care, surpriză, este una cât se poate de modernă, vacuumatică. Un bob zăbavă, totuşi!
Primăria cu 3 etaje, dar fără lift
Joi, 27 martie, când am poposit la Dragomireşti-Vale localnicii intrau şi ieşeau pe bandă rulantă din biroul primarului care, deschis, rezolva problemele comunităţii în faţa echipei Jurnalului de Ilfov. Un prilej să ne dăm seama ce-i frământă pe oameni, cu adevărat. Şi, printre cei veniţi cu probleme, o persoană deosebit de amabilă i-a spus primarului Gheorghe Socol că toate ar fi bune şi frumoase dacă persoanele cu o sănătate precară ar putea să urce mai uşor până la etajul 1, la biroul lui. Şi odată ce-l auzim pe primar: «Nu ştiţi dvs., dar primăria are casa liftului făcută din construcţie însă consilierii nu au fost de acord să cumpărăm şi liftul. A fost imposibil să-i determin să voteze favorabil această ultimă investiţie. Nu există alt motiv decât reaua voinţă. Suma necesară pentru lift era de 30.000 euro, dar gustul amar îl am când văd cum, oameni care au pornit de aici, votează împotriva comunităţii.», explică primarul, cu tristeţe.
2007: start pentru canalizare
Canalizarea vacuumatică – căci aceasta este comoara de sub pământ a comunei Dragomireşti Vale – este rezultatul unei munci începute în 2007 şi care se va finaliza în octombrie-noiembrie şi cu ajutor de la Consiliul Judeţean Ilfov, prin recentul contract de asociere, în valoare de 250.000 lei pentru, ceea ce numeşte Gheorghe Socol, etapa a 4-a a canalizării. «Prima etapă a fost prin SAPARD în 2007 şi s-a încheiat în 2009. Apoi, etapa a 2-a a fost prin Ordonanţa nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Etapa a 3-a am făcut-o din fonduri proprii şi, acum, etapa a 4-a prin care, de fapt, facem extinderea canalizării şi pentru noii veniţi. Primele persoane pentru care s-a făcut canalizarea au fost cei din vatra satului, din toate cele 3 localităţi şi ea funcţionează din 2009. Este în lucru încă o staţie de vacuum pentru a prelua canalizarea locuitorilor nou veniţi şi sperăm să fie echipată la sfârşitul lunii mai, căci este, deja, construită. Bineînţeles tot cu sistem vacuumatic. În total, în cele trei localităţi sunt 1600 de gospodării şi sub contract avem 500. Sunt sigur că va fi o avalanşă de contracte după ce terminăm, căci toţi vor să se racordeze. Ultima parte costă 5 milioane de euro ca valoare totală şi cu tot preţul, echipamentele se amortizează prin exploatare». Iar canalizarea vacuumatică nu a fost «un moft» ci o soluţie inteligentă şi absolut necesară: Dragomireşti-Vale este «gazda» a trei apeducte de apă care deservesc Capitala şi nimic altceva nu putea fi construit în materie de canalizare.
ROEDIGER VACUUM de 1 million euro
Staţia de vacuum de pe strada Crizantemelor este de la firma Roediger Vacuum («lider mondial în sistemul în colectare a apelor uzate sub vid», cum scrie pe site-ul firmei), iar tabloul de comandă de la Siemens. «Totul este automatizat, după ultima tehnologie internaţională, staţia aceasta şi aproape 7 km reţea au costat circa un million de euro. 100% din fondurile primăriei. Deoarece s-a împlementat pentru prima dată în România, am avut şi nişte facilităţi», explică Gheorghe Socol iar Edi, de la societatea de canalizare însărcinată şi cu mentenanţa pompelor adaugă că presiunea negativă este de minus 0,6 bari. «Te trage cu totul pe ţeavă, are o forţă extraordinară», spune Edi.
Şi când se strică? Ne explică Radu Cătălin de la societatea de canalizare: «Pe panoul de comandă se vede de la ce cămin este problema şi suntem anunţaţi prin telefon. Se rezolvă punctual, rapid.»
Dar apa ?
«Proiectul pentru apă este făcut prin HG 577 (pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local clasate, alimentarea cu apă precum şi canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate şi în unităţile administrativ – teritoriale unde există resurse turistice de interes naţional), prin Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm fondurile, sunt forate 4 puţuri de mare adâncime, o reţea de 59 km şi mai urmează rezervoarele şi uzina de apă. Lucrarea este realizată în proporţie de 50% şi decontată în proporţie de 1/3. Contractul a fost semnat în 2010, lucrările trebuiau să se încheie în 2011 sau cel târziu 2012. Din 2012, finanţările sunt blocate pe HG 577. Există Ordonanţa 28 privind priorităţile, dar nu se aplică. Poate în acest an. Toată chestiunea este la Ministerul Dezvoltării care alocă fonduri prin CJ. S-au dat «n» situaţii din 2012 încoace către CJ şi către Administraţia Financiară şi către Curtea de Conturi».
Urmează panseluţe
Bine, deci în octombrie-cel târziu noiembrie canalizarea e gata şi apoi, ce urmează, îl întreb pe primarul Gheorghe Socol. «După asta ne apucăm de înfrumuseţat. Era foarte simplu şi până acum să cumpăr o maşină de panseluţe, dar, avea vreun rost? Puterea unei localităţi nu stă în numărul panseluţelor, asta rămâne şi la latitudinea locuitorilor, căci fiecare îşi poate pune două flori în faţa porţii. Infrastructura contează imens. Valoarea localităţii Dragomireşti-Vale a crescut, după părerea mea, de cel puţin 100 de ori». Şi nu poate să-l contrazică cineva.