Pentru dascălii Liceului tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brăneşti,

Directorul Liceului tehnologic „Cezar Nicolau”, din localitatea ilfoveană Brănești, este mereu în căutarea unor soluții de adaptare a profilului educațional al unității de învățământ la cerințele de pe piața muncii din Uniunea Europeană. Una dintre aceste soluții se regăsește în oferta educațională pentru 2014-2015.

De ceva vreme, este tot mai clar că în­vățământul românesc nu are capacitatea de a se alinia la cerințele de pe piața muncii. An de an, el oferă societății zeci de mii de absolvenți de liceu necalificați, cărora le este din ce în ce mai greu să-și găsească un loc de muncă. Mai ales că tehnologiile moderne cer un nivel de calificare tot mai înalt. Ei bine, ținând cont de această situație, Marinela Culea, directorul Liceului tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești, s-a hotărât să schimbe această situație. Un pas în această direcție îl reprezintă și înființarea, pentru anul de învățământ 2014-2015 a două noi clase de învățământ profesional în cadrul liceului pe care îl conduce. Toate acestea le-am aflat într-o discuție cu directorul liceului, la care a participat și profesoara Adriana Enache, consilier școlar.

La Brănești poți deveni mecanic auto sau electrotehnist

„Am acreditat 2 clase pentru școala profesională, cu calificarea mecanic auto și confecționer produse electrotehnice. Fiecare clasă va avea 28 de locuri.  Am încheiat contracte de asociere cu Eurial Pantelimon, dealer Peugeot și Tempos Serv, companie specializată în lucrări energetice. Cele două firme vor asigura con­dițiile de desfășurare a orelor de practică. Viitorii elevi, conform ordinului ministrului, vor avea o bursă profesională de 2 milioane pe lună”, ne-a precizat directorul liceului. 

„Cei de la Eurial Pantelimon au promis că, dacă sunt mulțumiți, elevii vor primi și bonificații. De anul acesta, cursurile încep din clasa a IX-a și durează 3 ani de zile. După această perioadă, în urma unui examen, absolvenții vor primi un certificat de calificare de nivel 2. Ulterior, cei care doresc, își pot continua studiile, încă 2 ani, la liceu”, a mai adăugat și Adriana Enache.

Din 2015, la „Cezar Nicolau” se vor „școli” bucătari și ospătari

Dar intențiile nu se opresc aici. Pentru anul de învățământ 2015 – 2016, se va mai acredita 1 clasă, jumătate pentru calificarea de bucătar și o altă jumătate pentru ospătari. „Aceste specializări au fost introduse la cererea comunității locale”, ne-a spus doamna Culea. 

Înscrierile vor avea loc în mai multe etape. În luna mai, anul acesta, se va desfășura prima etapă pentru profilul mecanici auto și confecționer produse elec­trotehnice. Astfel, în perioada 22-23 mai 2014, doritorii pot să depună cereri de înscriere la secretariatele școlilor generale în care învață. Apoi, pe 26 și 27 mai, vor fi completate cererile de înscriere la nivelul liceului. Pe data de 28 mai se vor afișa listele cu elevii înscriși. Ul­terior, dacă numărul so­licitanților depășește numărul de locuri, va avea loc preselecția candidaților de către o comisie din care vor face parte și re­prezentanți ai celor două companii, Eurial Pantelimon și Tempos Serv. 

Săptămâna aceasta, puteți vizita liceul „Cezar Nicolau”

„Am pregătit pliante pentru promovarea ofertei educaționale pentru clasele de învățământ profesional. În timpul des­­­fășurării programului „Școala altfel”, vom organiza „Săptămâna porților deschise”, între orele 8,00 și 14,00, când îi așteptăm pe elevii de clasa a ­VIII-a să viziteze liceul, pentru a vedea la fața locului condițiile pe care le oferim. De asemenea, există și o „Săptămână a meseriilor”, special pentru școlile profesionale, care se suprapune cu săptămâna „Școala altfel” și profităm de această ocazie pentru promovarea celor două clase nou înființate. Marți, vin elevii din Găneasa, Piteasca, Cozieni și Șindrilița, miercuri, cei din Belciugatele, ne-a precizat Marinela Culea.

Elevii vor avea ocazia să facă practica în țări europene

Dar, directorul le mai pregătește o surpriză viitorilor învățăcei. Luna aceasta, are programate întâlniri cu doi directori omologi, din Portugalia, pentru a încheia un parteneriat pentru practică, ce se va desfășura anul viitor. Astfel elevii vor putea face practica în… Portugalia! „Pentru aceasta vom accesa burse Erasmus Plus, pe axa KA1. Avem la dispoziție un an întreg pentru a căuta astfel parteneri de practică”, ne-a lămurit directorul liceului.

Ce oferă Liceul „Cezar Nicolau”

Liceul se află în comuna Brănești, pe bd. I.C.Brătianu, nr. 1B. Poți ajunge acolo cu maxi-taxi 503, care pleacă de la „Cora” Pantelimon. Liceul are 24 de săli de clasă, din care 20 sunt cabinete și laboratoare de specialitate. Pentru elevii din alte localități, există și un internat cu 16 dormitoare, sală de studiu, cameră de oaspeți, cantină și cabinet stomatologic. Pentru anul de studiu 2014-2015, liceul are următoarea ofertă de școlarizare:

 Liceu – curs de zi –  1 clasă, 28 de locuri, profilul „Servicii”, care oferă o calificare de „Tehnician în activități economice”;

 Liceu – curs de zi –  1 clasă, 28 de locuri, profilul „Resurse naturale și protecția mediului”, care oferă calificarea de „Tehnician agricultură ecologică”.

 Liceu – frecvență redusă – 1 clasă, 28 de locuri, profil „Real”, calificare „Științe ale naturii”.

 Școala profesională – curs de zi – 1 clasă, 28 de locuri,  profil „Tehnic”, calificare „Mecanic auto”;

 Școala profesională – curs de zi – 1 clasă, 28 de locuri,  profil „Tehnic”, calificare „Confecționer produse electrotehnice”.

 Clasa a XI-a – curs seral (ruta progresivă)- 1 clasă, 28 de locuri, calificare „Tehnician în agricultura”.