Spitalul de psihiatrie din Bălăceanca
Acum un an, Jurnalul de Ilfov vă relata despre proiectele proaspăt numitului, pe atunci, manager al Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Răzvan Turliu. Vă povesteam de șocul pe care l-a avut managerul atunci când a văzut condițiile în care erau ținuți pacienții, șoc pe care l-am împărtășit, la rândul nostru, împreună cu el. Ne-am întors după un an să vedem dacă măsurile promise de Răzvan Turliu au adus o schimbare în bine. Și iată ce am constatat.
La prima vedere, pavilioanele sunt la fel de dărăpănate ca și la vizita anterioară. Îndată ce treci de poarta așezământului, observi o primă schimbare: îmbrăcămintea pacienților. Dacă anul trecut bolnavii rătăceau, pierduți, prin curte îmbrăcați în pijamale zdrențuite, acum situația s-a schimbat. Toți cei pe care i-am întâlnit erau îmbrăcați decent, cu haine curate. Dar marile schimbări, petrecute în perioada amintită, ni le-a arătat managerul spitalului.
Două pavilioane au fost, parțial, renovate, se pregătește al treilea
Razvan Turliu ne-a întâmpinat în pragul pavilionului administrativ. Ne-a mărturisit că se ocupa cu întocmirea protocoalelor de colaborare cu Spitalul Județean Ilfov și cu serviciul de Ambulanță. Aceste protocoale sunt necesare în cazul în care pacienții au probleme medicale, altele decât cele psihiatrice. În privința administrării spitalului pe care-l conduce, managerul ne-a povestit despre vizita pe care a efectuat-o președintele Consiliului Județean, Marian Petrache. Impresionat de ceea ce a văzut, Petrache i-a promis sprijin imediat și necondiționat. Iar sprijinul a venit, așa cum i se promisese. Consiliul Județean a alocat, în primă instanță, suma de 600 de mii de lei. Cu acești bani, Răzvan Turliu a renovat interiorul pavilionului 2 „Castel”, în totalitate. De asemenea, au fost igienizate dușurile și toaletele pavilionului. Aceeași „soartă” a avut și o aripă a pavilionului central, în care s-au îmbunătățit substanțial condițiile hoteliere. În acest pavilion, însă, cea mai mare problemă o reprezintă infiltrațiile de apă de la instalațiile sanitare. „Cu patru ani în urmă, reparațiile au fost prost făcute. S-a montat gresie peste gresie, faianță peste faianță și s-au astupat, cu această ocazie, scurgerile din podea. Apa s-a infiltrat prin pereți, iar aceștia s-au degradat. Am înaintat un raport către Consiliul Județean în această privință. Clădirea aceasta trebuie reabilitată, de urgență. Pavilionul a fost ridicat în 1986 cu ajutorul deținuților. Calitatea lucrărilor a lăsat mult de dorit. Sper să primesc banii necesari”, ne-a spus Răzvan Turliu.
„La rând” așteaptă și cel mai vechi pavilion al spitalului, care datează din 1890. Săptămâna aceasta, pacienții urmează să fie mutați, după care vor începe lucrările de renovare și igienizare.
Condiții decente de spitalizare
Spitalul are o capacitate de 295, iar, în prezent, aici sunt internați 239 de pacienți. La vizita precedentă, am fost șocați de condițiile în care trăiau pacienții. Multă vreme ne-a rămas impregnat, în memorie și în haine, mirosul înțepător de urină și umori umane care plutea prin saloane. Ei bine, acum situația s-a schimbat. În pavilionul 2 am văzut încăperi proaspăt zugrăvite și toalete noi-nouțe. La fel și în aripa renovată a pavilionului central. Acum, totul miroase a nou. În clubul amenajat la parterul pavilionului 2, pacienții pot juca ping-pong, remi, șah sau cărți. Tot aici, 25 de pacienți fac ergoterapie, confecționează diferite obiecte, sau desenează. Alături se află o capelă, unde cei care caută alinare pot asculta slujbele oficiate de preotul spitalului. „Părintele ne ajută foarte mult să cunoaștem nevoile pacienților care vin să-i povestească problemele cu care se confruntă. Așa aflăm care este starea lor sufletească și, cu ajutorul medicilor, încercăm să-i alinăm. Mulți dintre ei nu au cui să-și împărtășească necazurile. Pe cei mai mulți rudele i-au abandonat aici și nu mai vin să-i viziteze”, ne-a precizat Răzvan Turliu.
Hrana pacienților s-a îmbunătățit considerabil
Vă relatam, anul trecut, despre calitatea necorespunzătoare a hranei, cu care s-a confruntat managerul Turliu. Încă de atunci, el rezolvase problema. „Eu pun un mare accent pe calitatea hranei și a ingredientelor din care este preparată. Încerc să mă descurc cu cei 10 lei pe zi de pacient, norma de hrană. Am fost criticat de inspectorii veniți în control, că nu achiziționez cele mai ieftine produse. Mă întrebau, bunăoară, de ce nu cumpăr ulei ieftin de la un anumit hipermarket. Le-am răspuns: pentru că e prost. I-am întrebat dacă ei, acasă, folosesc acest tip de ulei. Bineînțeles că nu, mi-au răspuns. Sau, mi-a mai zis cineva, de ce nu cumpăr spărtură de orez și de ce nu achiziționez conserve mai ieftine, din Bulgaria. Le-am spus că nu pot face așa ceva, din cauza calității necorespunzătoare. În privința conservelor din legume, la borcan, am contract cu o firmă românească, și nu plătesc decât conținutul, iar borcanele le returnez. E la mintea cocoșului, dacă folosești produse proaste și mâncarea iese prost. Ori, eu nu pot să-mi bat joc de acești oameni, care și așa sunt atât de năpăstuiți”, ne-a povestit managerul.
Personalul medical va fi întinerit
În ultima vreme, 4 din cei 5 medici cu vârsta de peste 70 de ani au ieșit la pensie. În curând, va pleca și ultimul. Acum, din cei 19 medici prevăzuți în schema de personal, spitalul funcționează cu cinci specialiști și un stomatolog. Au fost scoase la concurs șase posturi pentru care s-au găsit, deja, amatori.
Mai sunt, însă, și probleme. De 8 ani, nu s-au făcut casări. Mormane de obiecte bune de aruncat stau grămadă prin încăperi, numai că un membru al Consiliului de Administrație, un „Gigi contra” la orice decizie, se opune casării lor.
Răzvan Turliu ne-a mărturisit că și-ar fi dorit să facă mai multe. Singurul impediment de care s-a lovit au fost banii. Dar, el e convins că va găsi sprijinul necesar. De altfel el aținut să ne precizeze că, fără implicarea nemijlocită a președintelui CJI, Marian Petrache, nu ar fi putut duce la bun sfârșit nimic ceea ce și-a propus.