Oameni aflați pe drumul faptelor, care au evitat greșeala de a nu merge până la capăt

Clinceni

Accepţi viitorul sau ţi-l construieşti? Cum o fi, cum o da Domnul sau “Hai să vedem ce avem de făcut”? Nu sunt numai  întrebări. Ele confirmă o atitudine. Vitală. Valabilă pentru oricare dintre noi, individual, dar şi pentru comunităţi. Iar dacă pornim de la ideea că îl construim, cum o facem? La Clinceni, sumedenia proiectelor – atacate în forţă în acest început de an –  oferă răspunsul prezentului.

Investiţiile de utilitate publică sunt esenţiale pentru dezvoltarea socială. Dar şi o pârghie importantă în dinamica vieţii economice. Efectul lor este considerabil şi pe temen lung.  

Prioritatea asfaltărilor 

Comuna are peste 6.700 de oameni. Sunt răspândiţi în peste 3.000 de gospodării. Planurile de dezvoltare ale localităţii lor se află în plină desfăşurare. Iar unul dintre criteriile strategiei acestei perioade se referă la modernizarea drumurilor de interes local. 

La acest capitol, Consiliul Local a primit un sprijin eficient şi constant din partea Consiliului Judeţean Ilfov (CJI), cu care este asociat. Valoarea finanţării totale este de 8,3 milioane lei. CJI a alocat 5 milioane lei, restul fiind plătiţi din bugetul local. Proiectul se întinde pe o perioadă de 2 ani şi va fi încheiat la sfârşitul lui 2015.  

Locuitorii din Clinceni trebuie să afle

În acest moment sunt asfaltaţi peste 2,4 kilometri de străzi, din cei 6,5 cuprinşi în lucrările de modernizare  rutieră. Eforturile “la zi” se desfăşoară intens pentru pregătirea altor artere de circulaţie. 

Iată şi numele străzilor aflate în programul de asfaltare: Privighetorii, Şcolii, Viilor, Solariilor, Sabarului, Ciorogârlei. Lor li se adaugă intrările Dispensarului şi Ciorogârlei. Tot aici se înscrie şi fostul Drum de Exploatare 28  (DE 28) – astăzi cu denumirea de Ortansei. El face legătura între zona ansamblului de locuinţe Olteni cu drumul betonat Clinceni-Olteni. 

Trotuare noi şi alte amenajări. Unde? 

Pe lângă asfaltări, vor fi amenajaţi alţi 3,6 kilometri de trotuare, cu rigole, şanţuri de scurgere, şi canale de apă pluvială.

Aici, vor fi cuprinse străzile: Monumentul Eroilor şi Sabarului. Dar, la aceasta din urmă, treaba va fi făcută numai după lucrările de extindere a lăţimii DJ 401 A,  care vor fi terminate, cu fonduri ale UE. În acest context, Consiliul Local a renunțat la proiectul de amenajare a centrului comunei. Motivul? Primăria nu vrea să irosească banii, așteptând proiectul de reamenajare amintit, din fonduri europene.

Fronturi deschise pentru reparaţii şi întreţinere 

În  februarie, Consiliul Local Clinceni a aprobat aceste investiţii. Este vorba despre reparaţia drumului comunal asfaltat Clinceni – Ordoreanu şi a celui betonat, pe ruta  Clinceni – Olteni. Se vor scoate porţiunile degradate şi vor fi înlocuite cu beton rutier. Sunt vizate străzile: Ciorogârlei, Puţul Olteni, Ciocârliei şi Carierei. În prezent, proiectele se află în faza de licitaţii. 

Care străzi vor fi pietruite? 

La fel de importante sunt aceste lucrări, ca şi cele de nivelare şi trasare. Operaţiunile se desfăşoară din plin. Străzile care au termene apropiate  de lucru sunt: Crizantemei, Fortului, Intrarea Dumbravei, Drumul Mare, Orhideei, Speranţei şi Izvorului. 

Nu e uitat nici satul Ordoreanu, ale cărui străzi necesită, la fel, acest tip de lucrări. Adică: Argeşului, Obştei, Şcolii, Digului şi Tufanului.    

Racordările la reţeaua de apă

Strategia aplicată este de proiectare  judicioasă a succedării operaţiunilor de înnoire. Sigur că nimeni nu toarnă asfalt stradal, ca mai apoi să îl spargă, pentru branșarea gospodăriilor la reţelele de apă şi canalizare. 

Faza actuală a eforturilor şantiereşti este aceea a montării racordurilor la reţelele amintite, ca mai apoi străzile să intre în programul de asfaltări. Acelaşi Consiliu Local a stabilit că va susţine financiar racordările, până la limita de proprietate. 

În acest proiect intră străzile: Privighetorii, Viilor, Solariilor. La fel, strada și intrarea Ciorogârlei.

Licitaţii urgente

Primarul Adrian Budeanu afirmă: “Este foate important să realizăm în termenul legal cel mai scurt posibil procedurile de licitaţii şi atacarea lucrărilor pentru noile obiective de mare interes pentru comunitatea noastră”. Ele sunt…  

…Policlinica şi Casa de Cultură

Locuitorii din Clinceni nu au policlinică. Ci doar dispensare comunale. Încă din anul 2011, a prins rădăcini ideea construirii unui asemenea lăcaş de sănătate publică. Atunci, edilili comunei au aprobat proiectul tehnic de realizare a ei. Ce se va întâmpla, în cel mai scurt timp? Se va trece la demolarea vechiului cămin cultural din centrul localităţii. Pe terenul astfel eliberat va fi amplasată policlinica. Ea va cuprinde cabinetele medicale, atât de necesare oamenilor. Amprenta clădirii va acoperi o arie de 200 mp. Construcţia va fi formată din parter, plus etaj, pe o suprafaţă construită ce va număra 400 mp. 

Casa de Cultură. Ea va fi amplasată în tarlaua 35, pe malul drept al râului Sabar. Suprafaţa de teren disponibilă este de 5 ha. Ea este la dispoziţia Consiliului  Local. Această construcţie va fi parte integrantă dintr-un parc întins, de fapt un Ansamblu Sportiv şi de Agrement. Spaţiul său de recreere va avea: alei, bănci, o zonă unde vor fi montate aparate pentru fitness în aer liber şi va fi bine iluminat.  Deocamdată, proiectul se află în faza Studiului de Fezabilitate. În cel mai scurt timp se vor iniţia procedurile de licitaţie pentru obţinerea lucrărilor. 

“Avem speranţa că această realizare o vom finanţa cu sprijinul Minsterului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii. Tot în cadrul acestui proiect vom realiza un număr de 300 de parcări, utile Sălii Polivalente de Sport cât şi Casei noastre de Cultură”, afirmă primarul Adrian Budeanu.

 Noul Centru Social pentru Copii 

O altă iniţiativă de suflet, a celor care se îngrijesc de soarta oamenilor din Clinceni este  Centrului Social pentru Copii. Am aflat de la primar că realizarea edificiului e rezultatul unei asocieri între Parohia Clinceni, condusă de preotul Gheorghe Gheorghe şi Consiliul Local. De fapt, biserica a pus la dispoziţie terenul de 2.000 mp (în tarlaua 40), la jumătatea distanţei între satele Clinceni şi Ordoreanu.

 Primăria se ocupă de această investiţie

Costul total al proiectului e de 4,5 milioane lei şi va fi dezvoltat cu sprijinul  Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Sunt deja prevăzuţi pentru acest an 1,4 milioane de lei. Finanţarea este aprobată. Ea prevede acoperirea integrală a costurilor, împărţite astfel: 90% fonduri ale ministerului şi 10% ale bugetului local comunal.

În prezent s-a turnat fundaţia construcţiei şi se montează structura metalică, pentru turnarea betonului.    

Se lucrează intens la Staţia de pompare a apei 

Obiectivul e derulat prin Ministerul Dezvoltării. E situat pe drumul comunal Clinceni-Ordoreanu. Lucrările sunt în plină desfăşurare. Suma necesară pentru finalizarea investiţiei este de 874.000 de lei. Ansamblul Staţiei de pompare, tratare a apei şi a hidrofoarelor va face funcţională reţeaua de 50 km de conducte, care acoperă cea mai mare parte a zonei centrale a Clinceniului. 

Adrian Budeanu spune: “După calculele noastre, treaba va fi gata în vara aceasta. Toltul depinde de finanţarea lucrării, adică de Ministerul Dezvoltării.  Pe de altă parte, ca prioritate nr. 1 în cadrul proiectului de canalizare a apei menajere, vom lucra la realizarea şi montarea staţiei de epurare, amplasată pe malul stâng al râului Ciorogârla. În acest fel, ansamblul său va acoperi toată comuna.     

Ca  viziune pe termen mediu şi lung, în colaborare cu ADIA, vom reuşi să introducem reţeaua de apă şi canalizare şi în satul Ordoreanu, inclusiv în zona industrială din satul Olteni, pe partea dreaptă a Centurii Bucureşti. 

Proiectele de apă şi canalizare sunt prinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care se derulează prin CJI, căruia ţinem, neapărat, să îi mulţumim pentru sprijinul constant pe care ni l-a oferit în timp, de-a lungul multor iniţiative de înnoire a calităţii vieţii noastre şi modernizarea comunei”, a încheiat Adrian Budeanu.