La solicitarea Asociaţiei „Bio-România”, Guvernul ia în calcul posibilitatea reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume și produse „bio”, de la 1 ianuarie 2015.

Înainte de a fi redusă TVA, Guvernul va efectua, în toamnă, o analiză cu privire la efectele produse de aplicarea timp de un an a TVA redusă la pâine. În baza acestor date, Executivul ar putea să extindă aria produselor cu TVA redusă, în primă etapă la legume și fructe. „Legumele și fructele reprezintă un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscală. La legume și fructe este o mare evaziune fiscală și este o concurenţă neloială producătorilor autohtoni”, a afirmat premierul Victor Ponta. Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio-România” propune autorităţilor implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv „verde” pentru produsele agroalimentare românești, prin care se dorește ca nivelul cotei să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului.

„Dorim ca România să preia iniţiativa implementării proiectului „TVA Verde” în domeniul agriculturii și alimentaţiei și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, res­pectiv produsele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale”, a afirmat președintele Asociației „Bio-Romănia”, Marian Cioceanu.