Competiția națională de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat

Primii profesionişti care ajung lângă răniţii unui nefericit accident auto sunt cei de la ISU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, unitate înfiinţată la nivelul întregii ţări. Însă, în spatele secundelor în care cei de la ISU acţionează cu sânge rece, se ascund mii de ore de exerciții şi de competiţii de verificare a celor învăţate. Antrenamentele şi reuşitele lor nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale sportivilor, atât de admiraţi. Ba chiar sunt peste: ei chiar salvează vieţi!

Competiţie naţională

Timp de două zile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Codrii Vlăsiei” al judeţului Ilfov a organizat faza zonală a competiţiei naţionale de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat.  Concursul, desfăşurat în parcarea hotelului Mirage din Snagov, a fost destinat echipajelor SMURD din cadrul structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Au venit echipaje de la Tulcea, Vrancea, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani. Cu statut de invitat a luat parte şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Voluntari.

Cât mai aproape de realitate

Competiţia s-a desfăşurat pe două secţiuni: descarcerara din vehicule şi acordarea primului ajutor calificat, iar minutele în care fiecare echipaj şi-a arătat competenţele au fost puse la punct până în cele mai mici detalii, prin folosirea, de exemplu, a unor rable împrumutate de la Remat Buftea, sau a diferitelor cosmetice pentru a „regiza” rănile. De asemenea, în parcarea generoasă a hotelului, a fost stabilit şi „un punct de comandă”, o maşină impozantă în valoare de  5 miliarde lei, despre care Ramona Păşulea, ofiţer de comunicaţii la ISU Ilfov, spune că este la acelaşi nivel cu cele similare din alte ţări europene. „Are două funcţii importante: prima, de dispecerizare, în care primim cazuri direct de la STS şi putem coordona direct de aici şi a doua este de repetor (amplificator – n.r.), adică de asigurare a semnalului pe o rază de 5 km. Această maşină iese doar la urgenţe majore, la calamităţi şi, de exemplu, la inundaţiile din 2005, am fi avut mare nevoie de ea. Noi o avem de circa un an, e nouă, nu s-a intervenit cu ea, se face doar pregătire săptămânală.  Este un dispecerat mobil, are antenă satelit pe care nu am ridicat-o căci nu e nevoie, acum este alimentată la curent electric, are reflectoare şi  camere de surround, care dau posibilitatea celor din interior să vadă tot ce se întâmplă la exterior”.

Ce s-a punctat la concurs?

Medicul George Simion de la Spitatul de urgenţă Floreasca, unul dintre evaluatorii echipajelor la proba de acordare a primului ajutor detaliază: „În calitate de medic specialist medicină de urgenţă, am verificat în primul rând ca echipajele  să se încadreze în 10 minute,  ieri au fost scenarii simple, azi sunt scenarii mai complexe. S-a luat în considerare modul cum se evaluează pacientul, modul şi executarea manevrelor, punctăm exact ca în viaţa de zi cu zi, luăm în considerare absolut tot: cum poziţionează echipamentul, cum se coordonează membrii echipajului pentru ca victima să primească ajutor, identificăm şi punctăm vocea unică a comandantului de echipaj pentru ca exerciţiile să fie cât mai reale”.

Plutonierul Petrică Alin Mârza, de la ISU Ilfov, a fost evaluator  pentru servanţi la faza de descarcerare: „Azi, vineri, perioada alocată este de 30 de minute căci este un caz mai complex, ieri a fost de 20 minute. Se punctează cât de eficientă a fost stabilizarea victimei, dacă s-a făcut  evaluarea primară şi apoi cea secundară, dacă au fost siguri că maşina nu se mai mişcă. Apoi, se ia în calcul managementul geamurilor, adică, în momentul în care comandantul de echipaj hotărăşte să se decoperteze toată maşina implicată în accident, se merge cu foarfeca şi se scot toate. Dar, unii mai uită să taie un geam şi acela devine obstacol. Contează apoi modul de extragere a victimei, căci servanţii sunt punctul de sprijin pentru paramedici. Importante la notare sunt şi  motivaţia, ritmul şi diferenţa este mare atunci când este un comandant de echipaj sigur pe el. Contează datele care se adună pentru a fi transmise spitalului, într-un final.”

Bun e premiul…

Cei trei evaluatori ai competiţiei au hotărât că la descarcerare cel mai bun echipaj este cel de la ISU Ilfov, urmat de ISU Constanţa şi ISU Vrancea. Cel mai bun comandant de echipaj a fost desemnat plutonierul Marius Manea, de la ISU Ilfov. Cea mai bună echipă de servanţi a avut-o  ISU ILFOV şi cea mai bună echipă de paramedici a fost de la  ISU Vrancea. Pentru faza de ajutor medical calificat, primul loc a rămas la ISU Ilfov, locul 2 a fost ocupat de ISU Brăila, iar locul 3 de ISU Constanţa.

Prim adjunctul inspectorului şef, lt.col.dr.ing. Irinel Alexandru Precup, a felicitat echipajele prezente adăugând: „Vă îndemn să aplicaţi ceea ce aţi învăţat, mulţumesc evaluatorilor şi sper ca judeţul Ilfov să vă fi plăcut foarte mult şi să vă reîntoarceţi”. Prezent atât la deschiderea concursului, cât şi la încheiere, prefectul de Ilfov, Daniel Răşică le-a mulţumit echipajelor pentru efortul în slujba vieţii şi a oamenilor şi a nuanţat spunând că, „Eu vreau să nu aveţi niciodată ocazia să folosiţi tot ceea ce aţi învăţat aici, timp de două zile.”

Ce ar mai fi de adăugat celor două zile de concurs, pe o vreme caniculară? Toate sunt pentru apărarea vieţii, pentru tine, omule!