Moara Vlăsiei – Laguna Verde
Vineri, sâmbătă şi duminică, la complexul Laguna Verde, din comuna Moara Vlăsiei, amplasat pe malul lacului Baloteşti-Fieni, a avut loc primul festival culinar din judeţul Ilfov: cel al scoicilor. Desigur, o iniţiativă îndrăzneaţă, pe care bucătarul Cătălin Scărlătescu a propus-o familiei Mehedinţu, care conduce Laguna verde.
Să repunem scoicile în istoria românească…
Înainte de toate, este imperios necesar să repunem scoicile în matcă, sau, mai bine zis să restabilim adevărul despre consumul de scoici din România. Căci, scoica s-a consumat în Câmpia Română, pe lângă bălţi şi Dunăre, sau în Moldova pe malul Prutului cu mult înainte ca ea să se creadă a fi o delicatesă a vestului importată aici din motive de estetică a ţării. Aşadar, în lucrarea «Bucătăria tradiţional românească», trimisă spre publicare în 22 februarie 1916, învăţătorul Mihai Lupescu a consemnat faptul că toţi locuitorii satelor României, care aveau norocul unei bălţi pe lângă ei, consumau scoici, melci şi raci. Doar că, la acea vreme, delicatesurile anilor 2000 păreau a fi «mâncarea săracului». Apoi, o altă mărturie a venit, sâmbătă, de la Palatul Ghica din Căciulaţi unde, unul dintre paznicii pustiului palat, mi-a povestit cum, în copilăria lui, acum 30 de ani, culegea cu mâna din baltă, la Fieni, scoici, raci şi melci. Şi apoi, tot acum vreo 30 de ani, îmi aduc aminte de ciulamaua de scoici pe care o mâncam pe malurile Prutului, la bunici.
Reţete personalizate, pe malul lacului
Bucătarul (Chef) Cătălin Scărlătescu a pregătit două reţete personalizate de supă de scoici şi scoici picante, plecând de la reţete internaţionale pe care le-a adaptat pentru Laguna Verde. Supa a fost, într-adevăr, foarte gustoasă, însă scoicile picante au întrecut orice aşteptare. Folosind una dintre cele mai cunoscute reţete, scoici marinăreşti (moules marinière cu ceapă, usturoi, unt, pătrunjel şi vin), Chef-ul a adăugat ardei iute şi a prezentat fiecare porţie cu pâine prăjită cu arome. Şi, după ce desfăceai şi savurai scoicile, finalul cu pâinea înmuiată în sosul picant-usturoiat era cu adevărat…surprinzător. Reuşita preparării acestor două reţete care sper că vor rămâne ca atare în meniul Lagunei Verzi, este însă şi o muncă de echipă. Nu mai puţin celebrul Radu Zărnescu (specialist în arta pregătirii hranei în aer liber) a adus ceaunele şi câţiva bucătari amatori, alături de care el şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ participă la sărbătorile câmpeneşti. Desigur, Mehedinţu Senior s-a dus la Constanţa după scoici, nu multe, ci 1.200 kg. Din care, după două după amieze de festival, sâmbătă seară la orele 21 mai erau doar 400 kg. Altfel, cine a vrut a stat la mesele şi băncile rustice amplasate special şi a consumat scoici cu 20 de lei porţia şi cine a vrut a stat pe terasele cu vedere la lac ale restaurantului şi a primit de la ceaune boluri cu scoici cu 35 de lei. În rest, o vreme superbă şi muzică populară de calitate, prin Loredana Streche, Ana-Maria Pătrăscioiu, Nicu Mâţă şi Cristiana Dorin, alături de un mic taraf cu unul dintre instrumentişti, Alin, îndrăgostit de Dumitru Fărcaş, au completat cultural trei zile de festival al scoicilor din Câmpia Vlăsiei. Să nu uit ! Şi nişte apusuri de soare de-ţi tăiau respiraţia!
Festivalurile culinare, o idee turistică cu impact nebănuit
Dincolo de orice, recentul Festival al Scoicilor, pe care Laguna Verde l-a organizat la Moara Vlăsiei, este singurul de gen din Ilfov, până acum. În Bucovina se organizează de 14 ani Festivalul Păstrăvului, la Ciocăneşti, pe malul Bistriţei; la Praid, în Harghita, se organizează de 18 ani Festivalul Sarmalelor, la Balvanyos există tot de zeci de ani Festivalul Porcului, la Brebu de Prahova se face Festivalul Dulceţei şi, dacă ne uităm pe harta României, ne vom aduce aminte că multe judeţe ale ţării îşi caută rădăcinile culinare pentru a atrage turişti şi a face cunoscute tradiţiile gastronomice locale şi nu împrumutate. Trebuie doar puţină implicare şi oleacă de cultură pentru ca pe plaiuri ilfovene să nu mai găsim gulyaş-ul ca preparat tradiţional oferit turiştilor pe care vrem să-i atragem.