Românii au trecut la All Inclusive
Tot mai multe hoteluri de pe litoralul românesc au adoptat în ultimii doi ani serviciile all inclusive, astfel că numărul locurilor de cazare în astfel de unităţi s-a triplat, românii având la dispoziţie în medie 2 kg de mâncare pe zi, cu sarmalele și plăcintele în topul preferinţelor. „Dacă acum 2 ani, erau disponibile aproximativ 1.500 de locuri în hotelurile all inclusive de 3 și 4 stele de pe litoralul românesc, anul acesta numărul s-a triplat. Creșterea numărului de locuri alocate de hotelierii români, care s-au adaptat cererii din ce în ce mai crescute pentru acest tip de produs turistic s-a petrecut într-un ritm accelerat, ca urmare a semnalelor și solicitărilor primite de la agenţiile touroperatoare”, arată un studiu al agenţiei de turism Mareea.
Mai puțini bani
Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.328 lei în luna mai, cu 2,8% mai mic decât în aprilie, iar salariul mediu net a ajuns la 1.682 lei, în scădere cu 53 de lei (3,1%) faţă de luna precedentă, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în domeniile extracţiei petrolului brut și a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (959 lei). Indicele câștigului salarial real pentru luna mai 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele preţurilor de consum, a fost de 96,9%.
„Bulgăroaicele” fac mari probleme
Registrul Auto Român are o „luptă aprigă” cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, foarte multe dintre ele fiind în Ilfov, a căror certificare tehnică este de multe ori ‚ „lamentabilă și îndoielnică”, a declarat Flaviu Câmpeanu, director tehnic la RAR, într-o conferință de specialitate. „Avem o luptă aprigă, pe care nu vi-o ascund, cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, a căror certificare tehnică este de multe ori lamentabilă și îndoielnică. Nu este nimic de ascuns în treaba asta și o spun fără niciun fel de reținere”, a explicat Câmpeanu. Potrivit acestuia, echipajele RAR nu pot face controale decât împreună cu Poliția, iar atunci când polițistul are suspiciuni cu privire la starea tehnică a unei mașini o poate opri, iar experții RAR se ocupă de verificarea tehnică.
Piscina ridică prețul
Vilele cu piscină din București și din apropierea celorlalte orașe importante din ţară sunt scoase la vânzare cu preţuri care pleacă de la 100.000 de euro. Astfel, lângă București, în Dragomirești Deal, o vilă cu piscină, construită în anul 2012, este scoasă la vânzare la un preţ de 129.000 de euro. Casa este amplasată pe un teren de 400 de metri pătraţi, are o suprafaţă utilă de 250 de metri pătraţi și este structurată pe parter, etaj și mansardă, potrivit imobiliare.ro. În Măgurele, o vilă cu piscină proprie, construită anul trecut – pe un teren de 650 de metri pătraţi – este disponibilă spre vânzare la un preţ de 135.000 de euro. Locuinţa are cinci camere și o suprafaţă utilă de 160 de metri pătraţi. Cu 145.000 de euro poate fi achiziţionată, în Brănești, o vilă cu 10 camere, dotată cu piscină proprie. Locuinţa a fost construită în anul 2009, are o suprafaţă utilă de circa 300 de metri pătraţi și dispune de un teren de 860 de metri pătraţi, cu grădină amenajată.