In­solația este inamicul nu­mărul unu al copilului, în aceste zile cu temperaturi extrem de ridicate. Deși corpul său are capacitatea de a elimina excesul de căldură, viața-i poate fi amenințată în momentul în care sistemul de termoreglare nu mai face față căldurii excesive și se instalează insolația. 

Desigur, ideal ar fi să protejezi copilul ca să nu ajungă să facă insolație, mai ales că pielea lui este foarte sensibilă. Este bine să-l scoți în aer liber numai dimineața până-n ora 09.00 și seara, după 18.00. Și atunci să-l ții cât mai mult în locuri umbroase și răcoroase, să-l hidratezi, să-i acoperi căpuțul cu o pălărie de soare și să-l îmbraci adecvat. Și totuși, în cazul în care se întâmplă să facă insolație, ajută-l urgent. 

Excesul de căldură îl poate face să-și piardă cunoștința 

“Ca și adultul, atunci când afecțiunea ajunge în­tr-un stadiu mai avansat, micuțul poate să își piardă cunoștința. Brusc, el devine confuz, poate deveni inconștient, are amețeli puternice sau de­lirează. Încă o particularitate a insolației în stadiu avansat la copil este aceea că, în ciuda efortului corpului de a elimina căldura prin transpirație, acest lucru nu se întâmplă, așa că pielea devine uscată, nu mai este umedă, ca în etapa anterioară. În acest moment trebuie solicitat serviciul de ambulanță. Este obligatoriu să suni la 112 să ceri ajutorul medicilor pentru că există riscul de deces. În această stare, copilul are nevoie de tratament intensiv și îngrijiri de specialitate oferite de personalul calificat din spital’’, atenționează medicul pediatru Octavian Popescu. 

Așa îl salvezi dacă face insolație! 

  •  Transportă-l într-un loc umbros și răcoros; 
  •  Pune-i comprese reci ca să-i scadă febra;   
  •  Dă-i să bea cât mai multe lichide, în can­tități mici, dar în mod constant – sorbitură cu sorbitură;  
  •  Masează-i mâini­le și picioarele ca să-i asi­guri o bună circulație sanguină;  
  •  Aplică-i un masaj ușor pe tot corpul cu o lo­țiune după plajă în cazul în care a suferit arsuri.