De ce ni se întâmplă asta tocmai nouă?”

Studiile arată că 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România suferă de infertilitate. Din păcate, 56% dintre persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate. Și tu ai putea face parte din categoria celor care nu-și pot vedea împlinit visul de a avea un copil din motive de sănătate, fără să conștientizezi acest lucru.

Problema fertilității este una complexă și foarte delicată, afectând 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Mai mult, 20% din aceste cazuri își au originea atât în afecțiunile feminine, cât și în cele masculine, însă, în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% dintre persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate. Factorii ce pot declanșa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică, sau chiar legate de modificări negative ale stilului de viață, instalarea stresului cronic sau sedentarismul. Iată câteva dintre problemele de sănătate care împiedică numeroase cupluri să procreeze! 

• Sindromul ovarului polichistic 

Este o afecțiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulația și care se manifestă prin obezitate, creșterea părului în locuri nedorite, apariția chisturilor și, în final, poate duce și la apariția sterilității. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal. Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creșterea secreției de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. În cele mai multe cazuri e nevoie de tratament medicamentos.

• Hipotiroidia 

Glanda tiroidă produce cantități mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât, în primă fază, este asimptomatică. Atunci când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacității de memorare și concentrare și creșterea în greutate. Hipotiroidia este corelată și cu o variate de  dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcția de reproducere a organismului feminin și cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate și tratate, astfel că hipotiroidia rămâne una dintre principalele cauze ale infertilității în rândul femeilor.

• Infecțiile cu Chlamydia

Și infecțiile cu Chla­mydia pot provoca infertilitate, dacă nu sunt tratate la timp și în mod corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamații a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomato­logie, făcând această afecțiune greu de depistat. Dacă nu este descoperită și tratată corespunzător, boala se extinde și produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilității. În cazul în care totuși, o femeie reușește să rămână însărcinată însă este încă purtătoarea acestui tip de infecție, poate apărea avortul spontan sau nașterea prematură a copilului.

• Endometrioza 

Este o afecțiune internă uterină în care țesutul care crește în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părți. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, dar simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampele severe în timpul menstruației, durerile de spate, durerea în timpul actului sexual, dificultățile de concepere, urinarea frecventă sau dureroasă, în timpul menstruației. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilității.

• Insuficiența ovariană prematură

Apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule, înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecțiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea și cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate și pot fi de natură fiziologică, dar și neurologică: transpirațiile nocturne, dificultățile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului și menstruațiile neregulate.