Ziua Comunei, organizată cu suflet și bun gust de primarul Valeriu Anton și Consiliul Local, sâmbătă, 2 august, a adus o bucurie nemărginită în sufletele localnicilor. O zi plină de voie bună, petrecută alături de artiști consacrați, meșteșugari iscusiți și cu mâncare la discreție, prilejuită de organizarea Primului Festival de Meșteșuguri și Obiceiuri Tradiționale din Corbeanca.
La doar 20 de kilometri distanță de Capitală, în Câmpia Vlăsiei, se înalță semețe casele localnicilor din Corbeanca. O zonă ilfoveană bogată în vegetație, unde forțele grandioase ale naturii deschid unele dintre cele mai frumoase priveliști din țară. Sâmbătă, cu prilejul Zilei Comunei, a fost mare sărbătoare în localitate. Dincolo de malul lacului, tăcut și maiestuos, Ostratu, Curtea Casei Tineretului din comună a răsunat în acordurile fine ale maeștrilor folcloriști, care au adus cântecele lor din depărtări, din diverse regiuni ale țării. Iar mâncarea și băuturile răcoritoare au fost la discreție, pentru toate vârstele și gusturile.
Jocurile copilăriei…
Jocurile în aer liber constituie o modalitate excelentă de destindere și relaxare prin mișcare, creativitate și imaginație. Experiențele care au făcut deliciul copilăriei adulților de astăzi, nu se uită niciodată. La Ziua Comunei Corbeanca, sărbătoarea a început cu momentele destinate celor mici. Jocurile copilăriei au deschis evenimentul festiv și pare a fi păstrate intacte de micuții din comună. Trasul cu funia, fotbalul, handbalul, karatele, alergarea în saci sunt doar câteva dintre jocurile ce au marcat copilăria tuturor și ale căror clipe minunate, sâmbătă, au fost împărtășite din nou micuților din localitate prezenți la eveniment. Cei mai buni jucători au fost premiați cu echipamente sportive oferite de compania Red District. Printre ei, Marian Moraru (câștigător la fotbal, sportiv la ACS Corbeanca), Diana Tudor (câștigătoare la handbal, sportivă la ACS Corbeanca), Andreea Pistol, Daniela Colnic, Maria Hera, Alina Besnă și Gabriela Costachi (câștigătoare la alergarea în saci – fete). Daniel și Bogdan Androne, Gabriel Mirea, Marian Alexandru și Cosmin Stan au câștigat competiția de alergare în saci – băieți. Bianca și Nicoleta Tudor, Diana Stancu, Diana Tudor și Alina Dumitru au ieșit învingătoare la tragerea frânghiei – fete, iar Cătălin Ene, Daniel Androne, Ionuț Oacă, Aurel Gheorghe și Adrian Toma, la tragerea frânghiei – băieți.
Și un concert de excepție
După jocurile copiilor a început petrecerea propriu-zisă. Cât a fost ziua de lungă, vocile artiștilor populari s-au împletit armonios cu cele ale îndrăgiților interpreți de muzică ușoară și cu glasurile duioase, mlădioase ale copiilor talentați din satele ilfovene, de o frumusețe rară, unice în țară. Prin unicitatea, creativitatea costumelor și diversitatea genurilor de dans abordate, dansatorii au animat atmosfera, încântând privitorii cu momentele lor artistice. La ceas de sărbătoare, micile și marile talente ale muzicii și dansului autohton și-au adus spectatorii mai aproape de tradițiile și obiceiurile străvechi. Constantin Enceanu, Emilia Ghinescu, Ansamblul Ciocârlia cu solistele Loredana Streche și Ana Maria Pătrăscioiu. Interpreți, instrumentiști, dansatori cu o experiență bogată și o atitudine artistică impecabilă au încântat privitorii cu momentele lor frumoase, într-un concert de excepție.
“O mai avem și pe doamna prof. Cristina Manoliu, cu vestitul cor de copii Sunetul Muzicii. De asemenea, doamna prof. Sica Sevasta Stan, le-a pregătit invitaților, două dansuri populare cu Ansamblul Tămășelul Junior, premiat la diverse competiții județene și locale. Avem și muzică ardelenească, interpretată de Ciprian Band și nu în ultimul rând, Quality Band, care susține un program de muzică internațională – românească, grecească etc. Dansatorii Mirela Jugaru și Radu Creangă, care au obținut Locul 1 la IDSF (International Standard Latino), de la București în 2011 și locul 2 la Campionatul Național, de la Iași din 2012 și de la Campionatul Național de la Bistrița, în 2013, vor anima atmosfera cu demonstrațiile lor de dans sportiv”, ne-a explicat Dragoș Mihu, organizatorul programului artistic, cu puțin înainte de începerea spectacolului.
“Continuând tradiția dansului și portului ilfovean, Ansamblul Folcloric Tămășeul aduce în atenție valoarea populară, identitatea locală, interpretată cu pasiune și dăruire. Format din 10 fete și 10 băieți, ansamblul nostru continuă munca generațiilor trecute și devine o punte în transmiterea valorilor românești pentru generațiile viitoare. Toate acestea sunt posibile cu prijinul comunității locale, ce oferă finanțarea și spațiul pentru repetiții, arătând, încă o dată, preocuparea pentru conservarea tradițiilor populare în comuna Corbeanca”, ne-a spus prof. Sevasta Stan, coordonatorul Ansamblului Tămășelul.
Expoziție de obiecte autentice de artizanat
Deoarece, festivalul s-a dorit a promova obiceiurile și tradițiile locului, meșteri populari din localitate și-au expus produsele. Coșurile din paie, împletiturile din răchită, oalele și ulcelele din lut, pictura și obiectele autentice de artizanat au umplut locul de frumos. “Reinventăm tradițiile. Pe lângă obiectele artizanale, avem și broșe, brățări și alte obiecte confecționate de copii, la școală. Banii care se colectează din vânzări vor ajunge la copiii nevoiași din Corbeanca”, ne-a spus Florentina Tănase.
Aproximativ 100 de săteni și-au controlat sănătatea inimii, gratuit
Pe o căldură aproape sufocantă, “cabinetul” de vară al Centrului de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, amplasat în fața intrării în locul de agrement, a constituit locul ideal al localnicilor, dornici să afle cât mai multe informații despre starea de sănătate a inimii lor. Grație dr. Clara Alexandrescu, specialist cardiolog la CardioRec și echipei sale medicale care desfășoară programul „Prevenirea Infarctului Miocardic”, în orașele și comunele ilfovene, aproximativ 100 de săteni din Corbeanca și-au testat gratuit sănătatea inimii. Cei care au avut tensiunea arterială peste 140 mmhg au primit o monitorizare – holter gratuită a activității inimii pe parcursul a 24 de ore.
“Din cele aproximativ 100 de persoane consultate, circa 30% suferă de hipertensiune arterială. Unii dintre acești pacienți urmează un tratament recomandat de medic, alții nu. Cam 60% dintre ei nu se duc la doctor, pentru că e departe și cred că sunt prea scumpe serviciile medicale și nu le pot plăti. Din păcate, aceștia riscă boli cardiace grave, cum ar fi, infarct miocardic sau insuficiență cardiacă. Mai ales că mulți sunt și fumători. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală în România și se datorează și excesului de sare din alimentație”, ne-a explicat dr. Clara Alexandrescu, la finalul campaniei de la Corbeanca.