Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU) a organizat, în Capitală, lansarea proiectului “Tranziția de la școală la viața activă prin stagii de practică, consiliere și orientare profesională”. 

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și va fi implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ilfov. El se va desfășura, pe o perioadă de 18 luni, în regiunea București-Ilfov.

Obiectivul proiectului (cu un buget de aproximativ 400.000 de euro) este de a dezvolta aptitudini de muncă pentru elevi, în scopul creșterii inserției mai rapide pe piața muncii. Astfel, 375 de elevi vor beneficia de programe de orientare și consiliere profesională, precum și de stagii de practică în activități economice, activități de mecanică, turism și alimentație publică, activități de electrică, mecanică, agricultură, silvicultură și industria textilă. La finalul stagiului de practică, absolvenții vor primi o adeverință care atestă efectuarea stagiului, precum și calificativul obținut.

”Prin acest proiect, echipa noastră își propune să vină în întâmpinarea elevilor, pentru a-i familiariza cu realitățile economice ale pieței muncii. Pentru că, este esențial ca aceștia să dobândească experiență de muncă, să aibă o imagine cât mai clară despre ce înseamnă responsabilitățile unui loc de muncă (…)”, a declarat Sorin Chiriță, manager de proiect.

În același context, Coca Codreanu, inspector școlar adjunct la IȘJ Ilfov, a vorbit despre importanța cunoașterii din timp a ofertei de muncă a agenților economici, astfel încât profilele liceelor să fie adaptate, la nevoie, cerințelor de pe piața muncii. ”Suntem preocupați de traseul profesional al absolvenților de liceu și ne implicăm activ în monitorizarea inserției acestora pe piața muncii. Prioritatea noastră este aceea de a produce forță de muncă și de a combate șomajul în rândul tinerilor ilfoveni”, a concluzionat Coca Codreanu.

Un ajutor pentru tinerii absolvenți

Unul dintre sloganele proiectului are următorul îndemn – ”Investește în tine și înscrie-te la stagiul de practică – primul pas în cariera ta!”

În acest scop, tinerii interesați de aceste stagii de practică pot accesa, pentru informare și înscriere, site-ul www.stagiu-practică.ro