Prin amabilitatea dr. Clara Alexandrescu, specialist în cardiologie și echipei sale medicale de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Cardiovasculară din Corbeanca, vineri, 15 august, zeci de localnici din Ciolpani și-au controlat gratuit, sănătatea inimii.

Cu sprijinul maicii starețe Eufimia Popa, beneficiari au fost participanții la slujba de hram de la Mănăstirea Țigănești din Ciolpani. Controalele realizate în cadrul campaniei Prevenirea Infarctului Miocardic, demarată de dr. Clara Alexandrescu și susținută de Jurnalul de Ilfov, evidențiază necesitatea monitorizării stării de sănătate a inimii, periodic. Cu atât mai mult cu cât, statisticile plasează România pe locul trei în lume la mortalitatea prin bolile cardiovasculare. 

“Două din trei persoane cu afecțiuni ale inimii sau vaselor sanguine pierd lupta cu boala.  La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Unul din zece nu supraviețuiește. La fiecare 20 de minute, un bolnav suferă un accident vascular cerebral. Unul din cinci nu supraviețuiește”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec Corebanca și Centre Thoracique de Monaco. 

Hipertensivii au primit medicamente gratis 

Dr. Clara Alexandrescu și specialiștii de la CardioRec, au măsurat tensiunea la câteva zeci de localnici și le-au oferit gratis, cele mai bune sfaturi cu ajutorul cărora vor preveni afecțiunile severe ale inimii. Pacienții care prezentau risc de boală cardiacă vor beneficia de internare gratuită la centrul de la Corbeanca. În baza trimiterii de la medicul de familie, vor face investigații mai complexe ale inimii. Hipertensivii au primit gratis și medicamente pentru scăderea imediată a tensiunii. La plecare, fiecare pacient a intrat în posesia unui pliant cu informații despre problematica bolilor cardiovasculare.   

“Chemați Salvarea dacă vă sufocați sau aveți durere în piept!”    

“Au venit mulți cu HTA sau cu tulburări de ritm cardiac din cauza deshidratării. Pacienții cu hipertensiune trebuie să știe că medicamentele se iau zilnic, după recomandările medicului. Acest tratament nu se întrerupe nici măcar o zi. Ei trebuie să-și măsoare tensiunea cel puțin o dată pe săptămână și să reducă și cantitatea de sare din alimentație. În zilele călduroase, e bine să se ferească să iasă din casă la orele amiezii, să bea doi litri de apă pe zi. În caz de durere toracică sau sufocare, trebuie să sune de urgență la 112, la Salvare”, atenționează dr. Alexandrescu.