La momentul vizitei echipei de la Jurnalul de Ilfov în comuna 1 Decembrie, „şantier” era cuvântul de ordine, fie că ne referim la şantiere deschise sau la altele care se vor deschide. „Deschise” erau lucrările de anvelopare a blocurilor şi cele de la şcoală. Cele care se vor deschide sunt: lucrările de apă şi canal şi viitoarea grădiniţă. Pentru că deja a început şcoala, este foarte relevant să vedeţi şi în ce condiţii s-a întâmplat în comuna 1 Decembrie.

Şcoala de verde

Şcoala nr.1, cu ambele corpuri A şi B, au fost termoizolate cu polistiren expandat  şi zugrăvite la exterior, au fost instalate noi jgheaburi, holurile au fost zugrăvite şi s-au montat noi lambriuri, iar sălile de clasă au fost şi ele zugrăvite şi curăţate, inclusiv în weekend-ul dinaintea zilei de 15 septembrie.  Doar că, povesteşte primarul Gheorghe Petre, „ începând cu acest an şcolar, fiecare sală de clasă va fi predată cu proces-verbal dirigintelui, care trebuie să ne-o înapoieze la fiecare sfârşit de trimestru în acelaşi condiţii ca acelea în care le-am predat noi, primăria. Există şi mobilier nou şi trebuie ca toată lumea să aibă grijă de investiţiile pe care le face primăria care, aşa cum ştiţi, are destule datorii de plătit în continuare. Îmi doresc ca toată lumea să devină cât mai responsabilă faţă de bunurile şcolii, căci nu se mai poate ca, în fiecare an, să cer Consiliului local aprobări şi bani pentru reparaţii la şcoli. Faţă de anii precedenţi, când s-au făcut doar mici reparaţii şi igienizarea obligatorie, anul acesta Primăria a investit mai mult. Şi aşa am început târziu, din cauza lipsei banilor, acum trebuie ca elevii şi cadrele didactice să aibă grijă de această casă a lor, timp de câteva ore pe zi”. Iar Dumitru Stoian, administratorul şcolii, adaugă că şi curtea şcolii va fi refăcută, prin turnarea unui nou strat de covor asfaltic care să aibă panta înclinată corect, spre exterior, şi nu ca acela existent care „ajută” apa de ploaie să băltească la baza şcolii.

Am uitat să-l întreb pe primar sau pe administratorul şcolii  de ce s-a ales culoarea verde şi pentru şcoală dar, cum verdele este – spun psihologii şi testul culorilor al lui Max Luscher – culoarea energiei, a creativităţii şi a ambiţiei şi verde înseamnă „liber”, ca şi la circulaţie, este sigur că la şcoala nr. 1 se va mări numărul elevilor cu „foarte bine” şi note de 10 pe linie!

Surprize, la începutul şcolii

Şi pentru că tot am amintit de elevii de nota 10, primarul Gheorghe Petre şi Consiliul Local le-au pregătit o surpriză în dimineaţa zilei de 15 septembrie. Atât ei, cât şi cei cu calificative de „foarte bine”, în total 120 de copii, au fost premiaţi pentru rezultatele la învăţătură obţinute anul trecut. „Mi se pare foarte corect să evidenţiem rezultatele lor de anul trecut, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei, cei de nota 10, sunt şi olimpici. Un e-book şi un rucsăcel cu toate cele necesare şcolii sunt un cadou potrivit din partea autorităţilor locale”.

Grădiniţa cea nouă

Am scris de nenumărate ori că la 1 Decembrie, grădiniţa este o problemă din cauza lipsei de spaţiu, motiv pentru care în toate cele 3 şcoli există şi grădiniţă plus clasele pregătitoare. „Grădiniţa este o urgenţă pentru comuna noastră”, spune primarul Petre Gheorghe, studiind planurile viitoarei grădiniţe şi pregătind astfel o viitoare şedinţă a Consiliului local. „Am făcut calcule peste calcule şi începem singuri, adică din bugetul local, o nouă construcţie cu destinaţia de grădiniţă. De ce am ajuns la această hotărâre? Clădirea pe care voiam s-o transformăm în grădiniţă este cu probleme în justiţie, procesul durează prea mult şi copiii, cu tot cu părinţii lor, au de suferit. Aşa că, am primit terenul de la o persoană fizică, o donaţie de 1.000 mp şi, aşa cum se vede şi în planuri, ridicăm o clădire pe structură metalică. În Consiliul Local vom discuta şi voi supune aprobării indicatorii tehnico-economici şi, apoi, fiind o construcţie rapidă,  în 3 săptămâni, maximum o lună, vom demara prima etapă, adică parterul cu 5 săli de grupă. Suma necesară pentru această etapă este de 120.000 euro, cu tot cu mobilier şi dotări, panourile vin gata finisate. Noi vom merge la fabrică, le alegem, discutăm şi apoi panourile vin gata pregătite de asamblare. Pentru 2015, vom prevedea banii necesari conti­nuării construcţiei gră­diniţei şi, astfel, la final, parterul va fi pentru grădiniţa de zi, iar la etaj pentru program prelungit”, povesteşte, cu elan, Gheorghe Petre.

Şantierul din vatra satului… 

….va demara în câteva zile, iar deschiderea şcolii a fost un prilej pentru primarul Petre Gheorghe de a avertiza populaţia asupra îngreunării circulaţiei din cauza lucrărilor de apă şi canal, care încep pe străzile Artiştilor, Independenţei, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Victoriei, Liviu Rebreanu, Gloriei, Prunilor, 8 Martie, Crişana, Înfrăţirii, Ion Creangă, Ion Barbu, Mihai Eminescu. Şi spune Petre Gheorghe: „Sunt 11 km de canalizare, care se fac cu bani de la bugetul local dar şi printr-o asociere cu Consiliul Judeţean ilfov, alta decât Apă-Canal Ilfov. Să fiu mai exact, fiecare primărie a avut dreptul de a opta pentru un proiect cu CJI şi fiecare primar a ales în funcţie de nevoi. Unii au făcut grădiniţe, unii şcoli, noi am ales apă şi canal, pentru vatra satului. CJI contribuie cu 40 miliarde lei (vechi) iar Primăria 1 Decembrie cu 10 miliarde lei (vechi).

Continuă anveloparea

A treia etapă a anvelopării blocurilor are loc în comuna 1 Decembrie și, urmându-l pe ghidul nostru prin comună, viceprimarul Mihai Anghelina, constatăm că și acestea vor avea culoarea verde măr la exterior. De fapt, adaugă Mihai Anghelina, primele blocuri anvelopate au fost crem, apoi au fost galbene. Un lucru este sigur însă: pentru un număr din ce în ce mai mare de locuitori ai comunei 1 Decembrie facturile vor fi mai mici la iarnă și căldura mai mare în apartamente.

Foto: Andrei Dumitru