La Petrăchioaia a fost o lungă vară fierbinte în care, ca de obicei, şcoala a fost urgenţa pentru primarul Mihai Dobre şi Consiliul Local al comunei. Şi, slavă Domnului, a fost de lucru, pentru că există o şcoală cu clasele I-VIII în comuna Petrăchioaia, 3 şcoli cu clasele I-IV în satele Măineasca, Surlari şi Vânători şi o grădiniţă în Petrăchioaia.
Şcoala, cu haine noi
Primarul Mihai Dobre povesteşte că lucrările care au avut loc la şcoala cea mare din comuna Petrăchioaia au fost făcute printr-un program al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). „Valoarea totală a lucrărilor a fost de 100.000 euro, plus TVA, am facut recepţia clădirii şi acum lucrăm la acte. Anveloparea şi reparaţiile au durat 3 săptămâni iar lucrările sunt de calitate. Concret, s-a făcut anveloparea (inclusiv a plafonului, prin pod), apoi zugrăveli la interiorul sălilor de clasă, holuri şi grupuri sanitare, reparaţii la lambriuri şi parchet, reparaţii la instalaţiile electrice şi sanitare, dar şi la faţada şcolii şi la gard. Anveloparea va scădea consumul de lemne necesar încălzirii şcolii, pe timpul iernii, deşi mereu am făcut tot posibilul să ne lipsească lemnele pentru copii. Avem totul pregătit pentru ca elevii să-şi regăsească şcoala în cele mai bune condiţii. În plus, avem şi un al doilea microbuz, parcat în parcarea din spatele primăriei, care are tot ce-i trebuie pentru noul an şcolar: şofer şi motorină.”, povesteşte primarul. Şofer? „Da, am avut grijă să nu depăşim organigrama, special pentru acest post. Directorul şcolii este cel care le dirijează şi, astfel, copilul nu mai pleacă la 7,15 de acasă ci la 7,45. Şoferul şi motorina sunt plătite din banii primăriei.”, adaugă Mihai Dobre
„Trebuie doar să înveţe”
La şcoală, directorul şi profesorul de educaţie fizică Minu Iordănescu definitiva orarul celor două microbuze, în timp ce, colega şi soţia sa, profesoara de biologie Mariana Iordănescu căuta informaţii pe internet despre stadiul manualelor digitale. Iar directorul spune: „Orarul autobuzelor rămâne, în esenţă, acelaşi de anul trecut, doar că va fi împărţit în două. În 15 septembrie, copiii vor găsi de toate: căldură, lumină, mobilier, transport. Trebuie doar să înveţe. Şi, cu toate că avem centrală, am hotărât, împreună cu primarul, să păstrăm şi sobele. Odată pentru că, atunci când se întrerupe curentul electric, imediat încălzim cu lemne la sobă şi copiii nu stau în frig. Un alt motiv pentru care le păstrăm este şi acela al conservării tradiţiei. Iar ideea aceasta ne-a fost confirmată odată cu vizita unui grup de copii de la o şcoală particulară din Bucureşti. Să vă povestesc cât s-au minunat la vederea sobelor?”.
Dispensar, fabrică de confecţii, pază
Ieşim din şcoală şi, pentru că faţă în faţă cu şcoala este dispensarul, primarul ne propune să îl vizităm. Era la lucru medicul de familie Luminiţa Diaconu, care ne devine ghid pentru câteva minute şi ne arată dotările din dispensar: cabinet stomatologic cu posibilităţi de radiografie, farmacie şi tot ce trebuie. „Noi, primăria, am pus la punct clădirea şi am predat-o societăţii Nei care a utilat-o pentru a fi dispensar. Asistentele şi farmaciştii sunt locuitori ai comunei, deci, Nei a oferit câteva locuri de muncă şi aici, dar şi la fabrica de confecţii, unde sunt angajaţi circa 15 locuitori ai comunei. În plus, firma asigură şi paza şcolilor”, precizează Mihai Dobre.
O lucrare pentru fiecare sat
Mergem la grădiniţa cu program prelungit, gata ridicată, după un proiect al Inspectoratului Şcolar Judeţean, proiect foarte frumos. De altfel şi primarul spune: „Vor fi două grupe de copii, dar va fi deschisă abia în 2015. Din valoarea totală de 18 miliarde (lei vechi, n.r.), 60 % este contribuţia Consiliului Judeţean Ilfov, prin grija specială a preşedintelui Marian Petrache. Din păcate, fondurile anului 2014 nu permit şi utilarea şi sperăm ca, în 2015, tot CJI să ne sprijine şi pentru dotări.” Trecem strada la grădiniţa veche unde peste scurt timp se vor reîntoarce 20 de copii și unde reparaţia unei ţevi şi igienizarea sunt aproape la final. În satul Vânători, terenul de sport aştepta constructorul pentru lipirea gazonului sintetic, în timp ce, alături, în vechea şcoală cu clasele I-IV, extrem de cochetă, se curăţaseră parchetul şi lambriurile, se zugrăvise şi se monta mocheta pentru clasa pregătitoare.
Ajungem şi în satul Măineasca unde, la sala de festivităţi ridicată… dar, ah, e o surpriză, deocamdată!
Părinţii se opun școlilor profesionale
Și cum discuţia „zboară” între profesorii Iordănescu, profesoara Iordănescu ne arată: „Până și buretele e pregătit, avem de toate, ba, aș spune eu, chiar stăm mai bine decât școli din București. Totuși, pe lângă toate acestea administrative, misiunea noastră, un pic dureroasă, este să-i convingem să înveţe, pentru că o fac pentru ei, nu pentru noi. Vă spun că din 28 de elevi câţi am avut la clasa a 8-a care a terminat anul acesta, am reușit să conving numai 3 elevi să meargă la școlile profesionale. De fapt, am reușit să-i convingem pe părinţii lor, căci cu părinţii e lupta cea mare. Și ar mai fi fost copii care și-ar fi dorit să meargă la școala profesională, dar părinţii au fost neînduplecaţi. Copiii lor trebuie să aibă diplomă de liceu ca toată lumea, deși….din cei 25 care s-au îndreptat către liceu, puţini vor ajunge la BAC.”.