Prima ediție a „Balului Fermierului”

Anul acesta, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat, pentru prima dată în România, „Balul Fermierului”, un eveniment care se vrea o recunoaștere și o apreciere a activității depuse de fermierii români. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a înmânat diplome de onoare celor 200 de fermieri fruntași, din toate județele țării și Capitală. Elita, am putea spune, agriculturii românești.

Ceremonia s-a desfă­șurat la Palatul Ghika Tei, din cartierul Colentina. Cu această ocazie, au fost premiați, în funcție de rezultatele obținute, primii cinci fermieri din fiecare județ. Primii trei, au primit diplome pentru producția vegetală obținută, dar au existat și alte două categorii speciale, și anume, reprezentanții fermelor de familie și tinerii fermieri, față de care politica ­MADR prevede o grijă deosebită. „Obiectivul nostru este de a încerca să creăm, în toate formele agriculturii, fie că este vorba de sectorul vegetal sau de cel zootehnic, acea clasă de mijloc, acele ferme de familie care să producă nu numai pentru autoconsum, dar să înceapă să producă și pentru piață”, a spus, cu acestă ocazie, ministrul Agriculturii.

Cei cinci „campioni”, din Ilfov 

De la eveniment, bi­neînțeles, nu putea să lipsească „cvintetul” de fermieri care au reprezentat județul Ilfov, aleși dintre cei peste 3.000, câți sunt în județ, în evidențele APIA. Ei au fost însoțiți la festivitatea de premiere de directorul Direcției Agricole Județene, Florin Nicolae. Discutând cu fermierii ilfoveni, am constatat că greutățile cu care se confruntă, în general și cu care s-au confruntat și anul acesta au un numitor comun: vremea nefavorabilă. Iată ce ne-au declarat cei cinci:

Ani Dumitru – Societatea ANI AGRO M&D SRL, din Popești-Leordeni, 800 de hectare: „Societatea noastră cultivă, pe lângă cereale și plante tehnice, ca floarea-soarelui și rapiță. Anul acesta, consider eu, n-a fost nici bun, nici rău. Au fost, însă, prea multe ploi, care au cam spălat glutenul din boabele de grâu, au fost și furtuni, care au culcat plantele la pământ, am avut și niște băltiri, pe o suprafață des­tul de mare, lucruri care au dus la diminuarea producției. Așa că, anul acesta, vom reuși doar să ne menținem pe linia de plutire…”

Ștefan Dorr – Socie­tatea „Spicul Tunari”, 700 de hectare: „ Este prima societate agricolă din Ilfov, înființată în 1991, este înregistrată la nr.1. Anul acesta, nu este numai părerea mea, a fost un an atipic. Un an cum eu nu am mai întâlnit în cei peste 30 de ani, de când fac agricultură. Mă refer la fenomenele meteorologice care s-au manifestat vara aceasta și care ne-au dat mult de furcă, pentru că ne-au luat, într-un fel, pe nepregătite, deoarece nu ne mai confruntaserăm cu manifestări de genul acesta. Cantitățile foarte mari de apă, căzute într-un interval de timp foarte scurt, au produs pagube foarte mari, culturile au fost puse la pământ, unele au avut foarte mult de suferit, pentru că s-au frânt, au intrat și în putrefacție, lucruri care au contat foarte mult în bilanțul final. Cu toate acestea, sperăm să ieșim, cât de cât bine, până la capăt.”

Cosmin Dascălu-Societatea Grupul de Producători CEREAL GAIK-KAISER, din comuna 1 Decembrie, 400 de hectare: „A fost un an dificil, din cauza greutăților întâmpinate. Culturile plecaseră foarte bine, dar, în perioada de recoltat, ne-au încurcat ploile, iar producțiile au scăzut semnificativ, atât cantitativ cât și calitativ, producția. La cât de frumos arătau și ce promiteau culturile, când am recoltat am constatat că lucrurile nu mai stăteau așa de bine. Ne-am obișnuit cu o productivitate de top. Anul trecut am reușit să recoltăm și 7.000 de kg la hectare, din păcate, anul acesta, nu am depășit 5.500 de kg/ha. Este o scădere semnificativă. Dar sperăm să realizăm un profit, oricât de mic ar fi el.”

Dan Jigău – Societatea „AGROMEC” Vidra, 1.000 de hectare: „Suntem axați pe ceea ce înseamnă cultură mare, adică, cereale, grâu orz și plante tehnice, floarea-soarelui și rapiță. A fost un an aparte și, pentru noi, unul dintre cele mai neproductive, din ultima perioadă, din cauză că, în luna mai, peste 500 de hectare de culturi au fost distruse în proporție de 100%, iar alte suprafețe, parțial, în urma căderilor masive de grindină. Sperăm să avem, totuși, un bilanț pozitiv, să nu cădem sub linia de plutire, pentru că avem leasing-uri de plătit, avem angajați de plătit și trebuie să începem și o nouă campanie. Toate acestea, fără bani, nu pot fi duse la îndeplinire.

Dorel Țone – Societatea BANGKOK IMPEX SRL, 2.000 de hectare,  Vidra: „Societatea noastră este unul dintre producătorii importanți de semințe pentru cultura mare din Ilfov și nu numai. Anul acesta am avut probleme serioase cu fenomenele meteo, dar, zic eu, ne-am descurcat. Pe lângă cele două combine pe care le aveam, am mai achiziționat două, de 600 CP, ceea ce ne-a permis o recoltare mai rapidă. În ciuda intemperiilor, consider că am avut o recoltă destul de bună. Am reușit, astfel, o producție de 6.000 kg/ha la grâu și de 3.500 la rapiță, în ciuda faptului că, la Popești-Leordeni, au fost calamitate, în întregime, 150 de hectare de grâu și tot atâtea de rapiță. Bilanțul sper să fie pozitiv, mai ales că mai avem de recoltat floarea-soarelui, începând de săptămâna viitoare, și porumbul. Ce ne „omoară” sunt impozitele mari și TVA pe arendă! Ar trebui să fim sprijiniți mai mult, având în vedere că noi, agricultorii, suntem cei care producem lucrul cel mai important pentru țara asta – hrana!”