Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are în vedere eliminarea dublei impozitări pentru tranzacţiile dintre membri şi cooperative. Eliminarea dublei impozitări pe toate tranzacțiile dintre membri și cooperativă va ajuta bugetul de stat pentru că va aduce un rulaj, dar și o fiscalizare mult mai mare, consideră secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Oficialul MADR arată că prima solicitare în acest sens, din partea ministerului a apărut încă din luna august, iar acum se poartă discuții cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Prin inițiativa MADR, cooperativele vor fi supuse taxării și impozitării la fel ca orice agent economic care comercializează, iar toate transferurile de inputuri de la cooperativă către membri şi de producţie, de la membri către cooperativă, nu vor mai fi purtătoare de taxe. George Turtoi consideră că, în prezent, există o dublă impozitare, pe membru și pe cooperativă. „Degeaba faci o cooperativă dacă membrul se duce şi vinde separat, ca să nu fie de două ori impozitat. Cred că aici este cheia”, spune  secretarul de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta consideră că statul va avea numai de câştigat dacă va renunţa la dubla impozitare, pentru că se vor vinde cantităţi mai mari prin cooperativă şi astfel va exista şi o fiscalizare mai mare. „Sper ca Ministerul de Finanţe să aibă inteligenţă, pentru că acest lucru va ajuta bugetul de stat. Nu este nicio pierdere la buget. Îi vom aduce să vândă o cantitate mult mai mare pentru că o vând printr-o cooperativă. Este un plus la bugetul de stat. Vor fi o cantitate, un rulaj şi o fiscalizare mult mai mari, pentru că pe cooperativă ai alt control faţă de producătorii individuali de dimensiuni mici”, afirmă George Turtoi.

Oficialul român a participat, recent, la un eveniment de profil organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în Creta, pentru prezentarea unor proiecte de bună practică, finanţate din fonduri europene. Reprezentantul MADR speră ca, până la finele lunii noiembrie, MFP va accepta propunerea MADR, odată cu finalizarea modificărilor din Codul fiscal.