Nu ne mai place în Bulgaria

Numărul turiștilor români în Bulgaria a scăzut cu 17,8%, de la începutul anului, în timp ce numărul total al vizitatorilor din Uniunea Europeană s-a redus cu 15,5%, potrivit datelor Asociaţiei touroperatorilor din această ţară (ABTTA), citate de Dnevnik.bg. De la începutul anului 2014, numărul turiștilor din Germania a scăzut cu 10,4%, al românilor cu 17,8%, al britanicilor cu 24,4%, al danezilor cu 36,8%, al suedezilor cu 36,9%, iar al olandezilor cu 20,9%. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au afectat numărul de vizitatori din Ucraina, care a scăzut cu 10%, dar cel al rușilor s-a menţinut la nivelul anului 2013.


Cum face berea gaură în bugetul de stat

Scăderea pieţei berii cu 9% în primele șase luni ale anului în curs a determinat pierderi de 60 de milioane de lei pentru bugetul României, a anunţat asociaţia Berarii României, care solicită, pentru redresarea pieţei, revenirea la un nivel minim de acciză.Volumul pieţei berii a atins doar 7,3 milioane de hectolitri, în primele șase luni ale anului în curs, în scădere cu aproximativ 9% faţă de cel înre­gistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, aproape jumătate din preţul unei beri fiind reprezentat de taxe.


Mega-concurs la firme de stat

Ministerul Transporturilor caută manageri pentru companiile Tarom, CFR Călători, CFR SA, Aeroporturi București și Metrorex, finalizarea selecţiei fiind prevăzută pentru data de 30 octombrie. Recrutarea vizează manageri pentru poziţiile vacante în conducerea celor cinci companii, ocupate în prezent de directori sau de membri executivi provizorii în Consiliile de Administraţie. Procesul de recrutare este derulat în baza unui contract încheiat la jumătatea anului 2012 între Ministerul Transporturilor și asocierea Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants, D&B David și Baias și George Butunoiu Group.


Inflația anuală a ajuns la 1,54%

Preţurile de consum au crescut, în septembrie, cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare și tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). „Creșterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2013 – septembrie 2014), faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013), determinată pe baza IPC (indicele preţurilor de consum – n.r.) este 1,2%, iar cea determinată pe baza IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum) este 1,3%”, se arată într-un comunicat al INS. BNR a redus încă o dată, în luna august, prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an și de la 3,3% la 3% pentru 2015, și a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an și 2,4% anul viitor.