Festivalul Toamnei, la Bragadiru
Deși numai zi de toamnă nu s-a putut numi ziua de Sf. Dumitru, locuitorii din Bragadiru au venit în număr neașteptat de mare să-și sărbătorească, împreună cu edilii orașului, localitatea. Vremea câinoasă, de iarnă plumburie, nu i-a descurajat pe cei care au dorit să participe la cea de-a șaptea ediție a „Festivalului Toamnei”. Și, suntem siguri, n-au avut ce regreta, pentru că spectacolul organizat de primărie i-a încălzit, la propriu, pe cei prezenți.
Cașcaval, brânză, slăninuță și cârnați de oaie, de la Bran, vată de zahăr, clătite uriașe, kürtos kolacs, roata norocului, caruseluri, mașinuțe electrice, grătare cu mititei, fripturi și pastramă de-ți lăsau gura apă, bere curgând valuri, vin fiert aburind aromitor a scorțișoară, jucării, baloane cu Mickey Mouse și Minnie, plutind deasupra forfotei de oameni, copii zbenguindu-se prin mulțime, bărbați, femei, „împachetați” în haine groase, vuvuzele, „Mitici” și lume, polițiști, jandarmi, popor. Peste toate pluteau vălătucii de fum ale grătarelor sfârâinde și muzica interpreților de pe scena amenajată în fața Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, din localitate. O atmosferă veselă, oameni bine dispuși, bucuroși să petreacă o zi de neuitat, în ciuda frigului pătrunzător. Era duminică, 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, la Bragadiru.
Festivalul a „împlinit” șapte ani
Bineînțeles, din toată această „nebunie” nu putea să lipsească „vinovatul” principal: primarul orașului, Vasile Cimpoeru. „Ca în fiecare an, în ziua de 26 octombrie, de Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir, organizăm Festivalul Toamnei. Anul acesta, iată, am ajuns la cea de-a șaptea ediție. Respectăm astfel tradiția să sărbătorim, cu această ocazie, și Ziua Orașului Bragadiru, deoarece Sf. Dumitru este patronul și ocrotitorul localității noastre. Sunt foarte bucuros că au venit atât de mulți oameni. Dimineața stăteam cu inima strânsă, din cauza condițiilor meteo, dar uite că Dumnezeu ne-a ajutat și vremea s-a mai îmbunat. Sfântul Dumitru a avut grijă de noi! Sincer, nu mă așteptam să vină atâta lume. Le mulțumesc tuturor și sper ca gestul lor să fie răsplătit din plin, pentru că primăria a depus eforturi pentru ca ei să se simtă bine și să se distreze din plin.”
„Cântece de drag și dor, pe inima tuturor”
Vă povesteam despre scena amenajată în fața Casei de Cultură. Ei bine, pe podeaua ei au călcat, au cântat și au încântat vedete de succes ale folclorului și showbiz-ului românesc. Cel care s-a ocupat și preocupat ca locuitorii din Bragadiru să guste spectacolul „live” oferit de invitați a fost Ionuț Sidău, el însuși un apreciat interpret de muzică populară. Alături de el au urcat pe scenă și alte voci de excepție ale genului, cum ar fi Mioara Velicu, Steliana Sima, Camelia Bălmău, Elena Tofan, în frunte cu Ionuț Dolănescu. El a dovedit, încă o dată, că este un mare artist, un vrednic urmaș al părinților săi, smulgând ropote de aplauze din partea spectatorilor. Vocea lui deosebită i-a făcut pe cei prezenți să uite că afară termometrul se „chinuia” să urce către 4-5 grade. Steliana Sima, cea cu „ochii din stele”, așa cum a fost ea prezentată de Adriana Ștefan, animatoarea spectacolului, ne-a încântat cu „cântece de drag și dor, pe inima tuturor”, din aproape toate zonele folclorice ale țării. Prilej pentru bragadireni să încingă și să se încingă în câte o horă. Merită menționată și virtuozitatea tarafului „Veselia”, care i-a acompaniat pe soliști.
Muzică pentru toate gusturile, interpreți unul și unul
Mai spre seară, când perdeaua nopții începuse să coboare peste orașul în sărbătoare, folclorul a lăsat locul muzicii ușoare, de la etno până la pop. Primele care au urcat pe scenă au fost surorile de la „Bambi”, Raluca și Denisa, pline de energie, așa cum le cunoaștem. Cu această ocazie, Raluca ne-a anunțat că s-a mutat în Bragadiru și a devenit cetățean, cu drepturi depline, al orașului.
Cu vocea ei, cu totul unică, Lidia Buble ne-a încântat cu hiturile sale, printre care și „Simțim la fel”, care a animat până la delir, asistența. Și ea a arătat că este un profesionist adevărat, recitalul său fiind recompensat cu aplauze îndelungate. La același nivel ni s-a părut și muzica interpretată de Corina, o apariție inedită în „rochia” ei, care părea confecționată dintr-o plapumă matlasată, vesel colorată. O idee excelentă, având în vedere frigul de afară.
„Capul de afiș” ni s-a părut, însă, Connect-R, care a electrizat, pur și simplu asistența. Conectat cu solistul, publicul a cântat la unison cu el, a dansat și a aplaudat, în delir, pe bună dreptate, pentru că solistul s-a întrecut pe sine însuși, stimulat, probabil de frigul care devenea din ce în ce mai pătrunzător. O notă bună și pentru formația sa. Connect-R a dovedit, dacă mai era nevoie, că adevărații artiști cântă doar „live”!
„Cireașa de pe tort” a serii a fost Vali Vijelie, care a făcut deliciul publicului. Cu vocea lui guturală, cu inflexiuni melodice inconfundabile, i-a făcut pe amatorii genului să-și unduiască șoldurile în ritmul specific al manelelor.
Tot acest spectacol minunat a avut un final pe măsură. Un foc de artificii care a scos exclamații de încântare din partea spectatorilor.
Președintele CJI și primarul, în dialog cu mulțimea
Într-una din pauzele spectacolului, pe scenă au urcat primarul orașului, Vasile Cimpoeru și invitatul său, președintele CJI, Marian Petrache. Ei s-au adresat mulțimii prezente în mica piațetă, din fața Căminului Cultural.
„Sunt eu, primarul vostru, în carne și oase! Sunt sănătos, nu am nimic! Eu sunt acel om care este mereu lângă dumneavoastră! Dacă ați auzit pe ici-pe colo că unii, care doresc să vină la primărie, răspândesc zvonul că aș fi bolnav, nu este adevărat! Altfel, doar dumneavoastră sunteți aceia care pot hotărî acest lucru. Eu depind doar de voturile dumneavoastră. Eu pot pleca oricând acasă, dacă hotărâți asta! Sunt perfect sănătos și vă promit că vom continua! Mai avem de făcut șanțurile și rigolele astea de pe DN și să asfaltăm, pentru că, pe 26 septembrie, am semnat cu Ministerul Dezvoltării reabilitarea și modernizarea tuturor străzilor, de la linia de Centură până la râul Sabar. Ca termen de execuție, avem 6 luni. Nu vom începe acum, pentru că vine iarna. Vom începe, cel mai probabil, prin martie, iar în septembrie-octombrie 2015, când voi urca din nou pe această scenă, dacă acest proiect nu va fi terminat, vă rog să-mi cereți să plec acasă! Și voi pleca! Dar eu simt că vreți să continuăm împreună. Tot ce am făcut în ultimii 6 ani, am făcut împreună și datorită dumneavoastră! De aceea, în calitatea mea de comandant al acestui oraș, ne declar pe toți „căsătoriți”! Vă mulțumesc frumos!”, s-a adresat primarul, concetățenilor săi.
La rândul său, Marian Petrache a spus: „La mulți ani, de Sf.Dumitru, la mulți ani, Bragadiru, să vă dea Dumnezeu multă sănătate tuturor, iar la anul să ne întâlnim cu mai multă căldură și cu toate străzile asfaltate. Doamne ajută!”