Restructurare guvernamentală

Premierul Victor Ponta pregătește o remaniere profundă a actualului Guvern. El a anunțat că cei trei aliați din coaliția de guvernământ, UNPR, PC și PLR, vor avea câte două portofolii de miniştri. Ponta a mai precizat că nu a discutat, încă, cu liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu care portofolii anume vor reveni acestei formaţiuni. 

„Am avut o discuţie azi cu domnul Tăriceanu, legată de buget şi de coaliţie, dar nu a cerut domnul Tăriceanu nici patru funcţii, nici ce anume funcţii”, a spus Ponta. El a spus că PLR va primi categoric portofolii, în conformitate cu principiul de funcţionare al coaliţiei de guvernare. Cu privire la aceasta, Ponta a afirmat că, în mod categoric, PLR va intra la guvernare. „(…) Principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi şi rămâne în vigoare şi anume şi ­UNPR, şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, cu bugetul şi după aceea o să discutăm de restructurarea Guvernului”. Ponta s-a mai întâlnit cu Grupul minorităţilor naţionale, cu reprezentanţii Grupului parlamentar liberal şi conservator şi va participa la şedinţa grupurilor reunite ale Partidului Social Democrat.

Tăriceanu vizează Finanțele și Economia

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, a venit la Palatul Victoria pentru a discuta această problemă, însoțit de Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu, foşti miniştri din Guvernul USL. Tăriceanu a declarat că partidul pe care îl conduce vizează ministere ca Ministerul Finanţelor sau Ministerul Economiei, în viitorul Executiv. El a mai spus că PLR nu va înlocui UDMR-ul la guvernare, deoarece are altă viziune. „Noi suntem partid de factură liberală, avem altă viziune, deci s-ar putea ca priorităţile noastre nu fie aceleaşi cu cele pe care le-a avut UDMR în actul de guvernare”, a afirmat Tăriceanu. Întrebat când ar trebui să intre PLR la guvernare, înainte sau după prezentarea bugetului, el a răspuns că nu a fost stabilit încă momentul în care se va produce acest lucru. „O să ne mai consultăm. Trebuie să ţinem cont, totuşi, de priorităţi. Prioritatea, după părerea mea, este bugetul şi sigur, ca soluţie politică, care să permită şi intrarea noastră la guvernare, dar această chestiune aş spune că este în subsidiar”, a completat el.

 Potrivit unor surse politice, restul portofoliilor în viitoarea structură guvernamentală urmează să revină PSD, într-o formă comasată.