Românii știu să trăiască și să petreacă frumos toate momentele speciale din viața lor. Și pentru că sărbătorile de iarnă, perioada din an cu cea mai puternică încărcătură emoțională, se apropie cu pași repezi, cântecul, jocul, voia bună și delicioasa mâncare tradițională vor fi nelipsite din casele gospodarilor. Ca să te bucuri de sărbători cu adevărat fericite, dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov, îți spune tot ce trebuie să știi despre consumul cărnii de porc în maximă siguranță.    

Nu cumpăra din locuri neautorizate! Avizul sanitar-veterinar îți protejează sănătatea 

Fie că alegi să-ți cumperi carnea de porc din marile magazine, din piețele sau târgurile amenajate special, e bine să fii precaut. Nu te grăbi să dai banii pe carnea sau produsele din carne de porc expuse  oriunde. “Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare și a infestării cu parazitul Trichinella spiralis, DSP Ilfov recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate din carne de porc de la persoane neautorizate, din locuri sau spații nesupravegheate și neautorizate sanitar. Avizul sanitar-veterinar trebuie să fie afișat în fiecare centru comercial, într-un loc vizibil”, atenționează dr. Crăciun, directorul DSP. Nu risca nici dacă-ți iei porcul din curtea unei gospodării! Pentru siguranța ta și a invitaților la masa de sărbători, mergi la medicul veterinar și cere-i să realizeze testul de trichineloză.

“Carnea de porc infestată cu Trichinella spiralis arată ca o carne normală”

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Ilfov atrag atenția asupra pericolului la care se expun toți cei ce-și fac aprovizionarea cu carne de porc și preparate din carne de porc, clandestin. “Trichineloza este o boală parazitară, transmisibilă de la animale la om prin consumul de carne sau preparate din carne infestate cu parazitul Trichinella spiralis. Carnea infestată cu Trichinella spiralis arată ca o carne normală, fapt care îi induce în eroare atât pe proprietari cât și pe unii cumpărători de ocazie. Parazitul nu modifică nici culoarea și nici aspectul cărnii”, explică dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

Atenție la aspectul și data de expirare a produselor!

Ca o măsură de siguranță, înainte de a cumpăra carnea sau preparatele din carne de porc, e bine să acorzi o atenție sporită asupra calității . Carnea trebuie să fie roșie, să aibă aspect de proaspăt. Nu cumpăra dacă este palidă și are un miros nespecific. La cumpărarea produselor din carne de porc, citește eticheta și ține cont de data de expirare. “Comerciantul care-ți vinde carnea și alte preparate proaspete este obligat să aibă mănuși de protecție, să poarte halat și să nu prezinte semne de boală”, mai spune dr. Dănuț Crăciun.    

Inspectorii DSP intensifică verificările în magazine, târguri și restaurante

Pentru a proteja sănătatea locuitorilor din Ilfov, în această perioadă, inspectorii DSP, coordonați de dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al instituției, vor intensifica verificările în centrele comerciale, piețele, târgurile, restaurantele și pensiunile din județ care organizează mese festive de Crăciun și Anul Nou. “De asemenea, se vor verifica respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor de panificație, patiserie și cofetărie (cozonac, prăjituri), a ciocolatei, produselor din ciocolată, figurinelor de ciocolată (condiții de igienă, starea de sănătate a angajaților – fișe de aptitudini, efectuarea cursurilor de noțiuni fundamentale de igienă)”, asigură directorul DSP.

Ce riști dacă mănânci carne de porc infestată?

Trichineloza este o boală gravă, care trebuie luată în serios. După consumarea cărnii infestate cu trichinella spiralis, în stadiul de debut al bolii poți să ai dureri abdominale și diaree. Ulterior, apar complicații cum ar fi febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, umflarea pleoapelor, capului și picioarelor, amețeli, respirație îngreunată, erupții pe piele, tulburări cardiace și oboseală accentuată. 


Asigură-te că alimentele servite nu sunt periculoase pentru sănătate!

Mesele de Crăciun și de Anul Nou sunt cele mai îmbelșugate din an. Nici nu este de mirare. Savoarea inconfundabilă a preparatelor culinare tradiționale, pregătite în preajma celebrării momentului Nașterii Domnului și a trecerii dintre ani, strâng familiile în jurul meselor. Bucatele gustoase, preparate în casă, aduc bucurie și un farmec aparte sărbătorilor de iarnă. După tradiție, porcul este sacrificat în această perioadă a anului și gătit în diverse preparate culinare, pentru a fi servite în ziua Sfântă de Crăciun și toate zilele de sărbătoare ce urmează Nașterii lui Hristos. Acum, când ești în febra pregătirilor de sărbători, asigură-te, însă, că tot ceea ce pui pe masă corespunde din punct de vedere calitativ, că nimic nu este alterat și nu pune în pericol sănătatea ta și a invitaților tăi. Ai de unde alege. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) verifică respectarea prevederilor legale la comercializarea cărnii de porc, a produselor din carne de porc și a tuturor alimentelor care ar putea ajunge pe mesele publicului larg, de sărbători. Agenților economici care nu se conformează și încalcă dreptul la sănătate al populației li se vor închide unitățile alimentare.

Mergi la medic la primele simptome! Trichineloza poate să ucidă! 

La sesizarea primelor simptome de boală, trebuie să ajungi urgent la medic. Doar prin intervenția rapidă a medicului și instituirea terapiei, poate fi scăzută virulența. Dacă nu este tratată corect, în faza incipientă, trichineloza poate duce la paralizii și chiar la deces. Având în vedere gravitatea bolii, comercianții care scot la vânzare carne de porc neautorizată sanitar-veterinar, punând în pericol sănătatea consumatorilor, riscă amenzi drastice, de până la 300 de mii de lei și chiar oprirea activității.