Ziua de 18 decembrie a marcat la Gruiu finalul primului trimestru de şcoală şi începerea vacanţei de iarnă, atât de îndrăgită de copii, dar şi de părinţii lor. Serbarea organizată de elevii şi cadrele didactice de la Şcoala nr. 1 cu clasele I-IV a însemnat nu doar multe emoţii părinteşti, dar şi un program deosebit de atent gândit, în aşa fel încât colindele şi ideile să nu se repete la fiecare clasă şi, într-un final, plictisul să nu fie invitat în sală. Dimpotrivă, am asistat la aproape 3 ore de spectacol plin de idei, un spectacol muncit până în cele mai mici şi fine detalii. 

Paradă pentru Moş Crăciun 

Învăţătoarea Aurica Avram şi copiii de la clasa a I-a au pregătit o «Paradă a lui Moş Crăciun» în care personaje ale poveştilor copilăriei s-au întâlnit pentru a-l aştepta pe Moş Crăciun, cântând şi recitând. 

De ce poveşti ? Pentru că aşa cum spunea unul dintre micuţi, «o lume fără poveşti este o lume tristă» şi astfel, costumaţi fiecare conform rolului, au avut de spus câte un cuvânt şi Prâslea cel Voinic, şi Ileana Cosânzeana, dar şi Harap Alb, Cenuşăreasa, Moşneagul şi Baba. Doar că Moşul s-a auzit de undeva spunând «Aşteptaţi-mă copii, vin cu un sac de jucării» spre încântarea şi mirarea părinţilor, dar şi a invitaţilor: primarul Ion Samoilă, viceprimarul Petre Teodor, directorul şcolii, Mihaela Murăriţa şi Veronica Cochelea, dubla campioană olimpică la canotaj la Atlanta şi Sydney, alături de preoţii Mircea Mihai Ioniţă şi Adrian Ioniţă. 

«Să construim Crăciunul în colind şi voie bună» au spus asistenţei elevii clasei a II-a şi învăţătoarea lor Florica Ene, în micul lor program de colinde în care repetiţiile pentru spectacol s-au auzit foarte bine, mai ales de afară unde am ieşit special pentru a pune glasurile copiilor care cântau «Trei păstori» laolaltă cu casele din Gruiu. Frumos şi binefăcător exerciţiu al unei tihne şi al unei atmosfere demne de un film. 

Bunătatea a devenit Moş Crăciun 

«Povestea lui Moş Crăciun» pusă în scenă de elevii clasei a III-a şi de învăţătoarea lor Ştefana Ilie pe care copiii o alintă Fănuţa a fost una dintre cele mai frumoase pe care le-am auzit până acum şi creativitatea serbării a ajuns astfel la cote maxime. În fapt, un rege şi cei patru feciori – Lăcomia, Trufia, Lenea şi Bunătatea care pleacă în cele patru zări pentru a dovedi care este cel mai bun. O lecţie de viaţă moralizatoare, spusă copiilor sub forma unei poveşti care să le dea de gândit şi lor, celor mici, dar şi adulţilor din sală. 

Gaspar, Melchior şi Baltazar 

Cei trei magi – Gaspar, Melchior şi Baltazar – pe care tradiţia îi socoteşte înţelepţi, nu puteau lipsi de la serbarea şcolară de la Gruiu şi ei au fost întruchipaţi de elevii clasei a IV-a , coordonaţi de învăţătorul lor, Niculae Gigel. Şi, prin semnificaţii, simboluri şi colinde, s-a făcut, astfel, trecerea către partea mai mult muzicală a spectacolului. 

Ritm şi muzică 

Dansul fluturaşilor de la clasa a III-a, de o gingăşie maximă, a deschis scena pentru cântecele în limba română şi limba engleză a corului şcolii cu clasele V-VIII dirijat de profesoara Ortansa Boacă, o pasionată profesoară cu talente artistice. Mişcarea a revenit din nou în scenă prin momentul de gimnastică aerobică prezentat de Iulia Dinu, din clasa a V-a, care, la rândul ei, a deschis intrarea în scenă pentru muzică.

Gruianca şi Moş Crăciun cu daruri multe

Cele 30 de minute de muzică oferite de celebrul ansamblu « Gruianca», iniţiat și dirijat de profesorul Ion Enache, au fost ca mierea pe care domnia sa o culege din stupii grădinii sale. O desfătare pentru urechi și suflet și o revenire asupra misiunii dascălilor și al unui vechi proverb: «Omul sfinţește locul». 

Iar Moșului cu atât mai mult i-a fost plăcută misiunea din acest an de la Gruiu și cele peste 200 de pungi cu cadouri oferite la finalul acestei serbări care se adaugă celorlalte, însumând peste 1100 de pungi cu daruri pe care copiii din comuna Gruiu le-au primit cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

«Din dragoste» 

Timp de aproape 3 ore, sala căminului cultural « Ștefan Iordache » a fost atât de plină de bucurie, de lume și de energii pozitive încât, hrăniţi cu talentul și puritatea lor, spectatorii s-au reîntors altfel la corvezile zilnice. Este unul dintre momentele în care primarul Ion Samoilă ar fulgera din ochi pe oricine l-ar întreba de ce și cum și de unde daruri pentru copii. Iar dacă l-ai văzut măcar o dată, știi bine că răspunsul domniei sale este : Din dragoste.