E o fericită întâmplare, sau o iscusită strategie, să găzduieşti în comună, în aceeaşi zi, două evenimente speciale: aniversarea Unirii de la 1859 şi prima sărbătoare a seniorilor, sub forma unui bal al pensionarilor. Comuna Snagov a fost beneficiara acestui summum de emoţie adunată sâmbătă, 24 ianuarie, la Casa de Cultură.
„Ne înclinăm în faţa Dumneavoastră!”
Pentru aceste două evenimente, elevii şcolilor „Mihai Eminescu” din Ghermăneşti, „I.C. Băicoianu” din Tâncăbeşti şi ai liceului „Mihai Kogălniceanu” din Snagov au organizat, sub îndrumarea cadrelor didactice, un spectacol de zile mari, în care, în anumite momente, scena Casei de Cultură a fost neîncăpătoare pentru atâtea talente pe care le are comuna Snagov. Primarul Marian Oancea a deschis spectacolul, motivând cele două evenimente emoţionante: Unirea şi înţelepţii comunei. Însă nu aceasta este partea de discurs pe care vreau să insist. Al doilea său discurs a fost, însă, memorabil.
Prezentat de simpaticii Gianina Leuştean şi Sebastian Penelea-Dima, doi elevi pe care-i ghiceşti că au note bune la limba română după cum vorbesc şi după cum accentuează limba română, spectacolul a început cu Ana-Maria Grigore, elevă la liceul „Mihail Kogălniceanu”, o mai veche cunoştinţă muzicală a Jurnalului de Ilfov. Cu vocea-i puternică, Ana-Maria a interpretat piese din repertoriul Angelei Similea şi a Mădălinei Manole. Apoi, corul şcolii „Mihai Eminescu”, dirijat de prof. Simona Zaharia, au interpretat cântece dedicate Unirii, după care Ana-Maria a revenit în scenă cu piese din folclorul românesc. I-am revăzut cu plăcere pe elevii şcolii „I.C. Băicoianu” din Tâncăbeşti şi pe prof.Elena Munteanu. „Glasul copiilor” de la „Mihail Kogălniceanu”, coordonat de prof. Elena Mitrea, a cântat apoi „O bătrână într-o gară”, din repertoriul Ilenei Sărăroiu, sau „Strada Speranţei”, din repertoriul Corinei Chiriac.
Istoria şi-a făcut loc din nou în program prin sceneta „Moş Ion Roată şi Unirea”, pusă la cale de elevii clasei a V-a, de la şcoala din Tâncăbeşti şi a lor profesoară Elena Dinu, după care, aceiaşi copii, sub aceeaşi coordonare, au intrepretat un colaj de muzică populară din diversele regiuni ale ţării, marcând în acest fel Unitatea de care este atât de mare nevoie şi Unirea. Muzica pop şi latino a dat din nou prilejul elevelor coordonate de prof. Elena Mitrea să evolueze. Ana-Maria Grigore a încheiat programul cu piese cunoscute din repertoriul unic al folclorului românesc. Iar micii prezentatori au avut prilejul să adauge: „Dragi bunici din sală, vă dorim sănătate şi împliniri. Să fiţi iubiţi şi respectaţi de toţi cei din jur! Ne înclinăm în faţa Dumneavoastră!”. Prilej pentru câţiva seniori din sală să scoată batistele, pentru a şterge ploaia din colţul ochilor.
„Fiţi alături de mine în a înlătura pietroiul din drumul Snagovului”
După cum spuneam, al doilea discurs al primarului Marian Oancea a fost deosebit, nu numai prin anunţul plătirii unei mari părţi a datoriilor, ci şi prin paralela literară făcută cu sceneta „Moş Ioan Roată și Unirea”. „Viitorul comunei Snagov, aşa cum l-aţi putut vedea evoluând pe scena Casei de Cultură, este unul minunat şi vă rog să-l aplaudăm. Apoi, pentru toată lumea am o veste bună! Și anume că din cei 350 miliarde lei datorie, pe care i-am găsit la preluarea mandatului, în 2012, mai avem astăzi numai 45 de miliarde. Datoriile acestea au fost, după cum bine ştiţi, motivul principal şi serios pentru care nu am putut face foarte multe în Snagov. Din 2015, vom începe să creştem şi să spunem cu mândrie, din nou, că suntem din Snagov. „Pietroiul” lui Moş Ion Roată e mai mic acum la Snagov şi vă îndemn să fiţi alături de mine în dorinţa de a înlătura orice obstacol din drumul Snagovului spre progres. Sunt mândru că sunt primarul dumneavoastră”, a adăugat primarul Marian Oancea, în aplauzele concetăţenilor săi.
6.000 lei pentru Balul Pensionarilor
Odată festivitatea terminată pe scenă, primarul Marian Oancea i-a invitat pe seniorii comunei să socializeze în holul Casei de cultură, unde membrii Serviciului de Gospodărie Comunală organizaseră, în timpul spectacolului, toate cele minim necesare pentru ca invitaţii să ia loc la masă şi să danseze ulterior. Aşa cum mi-a spus primarul Marian Oancea, în şedinţa Consiliului local, din 23 ianuarie, s-a stabilit ca din bugetul local să fie folosiţi 6.000 lei pentru masă, orchestră, bannere şi calendare. „Iar din toată suma s-au cheltuit doar 5.000 lei”, spunea primarul, amintind că banii au fost folosiţi cu chibzuinţă. „Cumpărăturile au fost făcute de cei de la Serviciul de Gospodărie Comunală, iar calendarele vor fi înmânate invitaţilor noştri speciali”, spune Marian Oancea, mai puţin emoţionat decât la începutul după-amiezei. Iar invitaţii nu au mâncat „pe sec”, căci Rodica Grigore, soţul ei Valerian şi o parte a formaţiei Mellos i‑au încântat cu muzica lor. O altă descoperire muzicală de nota 10¨, pe care ne-a prilejuit-o Snagovul. Mai e ceva de spus? Da! Aleasă surpriza pregătită de toţi – copii, profesori, primar, consiliu local – pentru înaintaşi! La cât mai multe!