Conferinţa de presă ocazionată de închiderea proiectului de reabilitare termică a şcolii din comuna Petrăchioaia a avut loc marţi, 3 februarie, în sala de festivităţi a şcolii – în prezenţa reprezentanţilor ADRBI şi ai primăriei din localitate, a viceprimarului Constantin Ioniţă, a secretarului primăriei, Ninel Ioniţă şi a consilierilor locali.

O şcoală de 586.657,37 RON

La şcoala din Petrăchioaia mirosea frumos a foc de lemne pe 3 februarie dimineaţa, iar unul dintre angajaţi căra lemne cu roaba din curtea şcolii, unde un coleg le spărgea cu toporul. Sobele erau calde iar directorul şcolii, prof. Iordănescu îmi explică necesitatea  continuării folosirii acestora şi în contextul reabilitării termice a şcolii: «Odată cu finalizarea lucrărilor se simte ce înseamnă o reabilitare termică. Este cald într-un timp mai scurt şi căldura se păstrează mai mult timp. Folosim sobele pentru că centrala nu este suficientă  pentru toată clădirea, dar cum suntem în perioada de vacanţă, facem un foc de întreţinere».

Despre reabilitare po­vesteşte şi managerul de proiect, Alexandru Alin Crăciun anunţând că valoarea totală a proiectului „Reabilitare termică în vederea eficientizării energetice a Şcolii Petrăchioaia”, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, a fost în valoare de 586.657,37 RON, din care 2% au fost contribuţia din partea primăriei. «Proiectul a demarat în martie 2014 şi a parcurs toate etapele: studiul proiectantului, apoi contractul de lucrări a fost semnat la sfârşitul lunii aprilie și a fost întocmită cererea de finanţare. Contractul între Primăria Petrăchioaia şi Miinisterul Dezvoltării a fost semnat în octombrie şi tot în acea lună au demarat şi lucrările. În stadiul actual, nouă ne-a mai rămas de făcut  plata către constructor,  dar aşteptăm avizul celor de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii».

ADRBI, organism intermediar

Aşa cum este uzanţa în proiectele europene, Agenţia petru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ARBI) a fost şi în «dosarul Petrăchioaia» organismul intermediar între primărie şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice iar Claudia Ionescu, şeful Departamentului Promovare Regională şi Investiţii de la ARDBI a scos în evidenţă buna colaborare pe care Agenţia a avut-o cu Primăria Petrăchioaia, în folosul copiilor. Despre Programul Operaţional Regional, Claudia Ionescu a adăugat: ”Menirea POR este aceea de reducere a  disparităţilor dintre regiuni, în cazul de faţă dintre Ilfov şi Bucureşti. Astăzi suntem la închiderea acestui proiect care face parte din infrastructura socială a POR, pe lângă celelalte patru tipuri de infrastructură. Facem eforturi ca sumele alocate regiunii Buc-Ilfov să fie absorbite în totalitate”. Simona Curpăn, Expert promovare în cadrul Departamentului Promovare Regională şi Investiţii (DPRI), de la ADRBI, a  adăugat că prin Axa 3, infrastructura socială, pe lângă Petrăchioaia,  au mai fost reabilitate şcoli şi grupuri şcolare din Buftea, Dragomireşti Vale, Vidra, Dascălu, Cernica Snagov,  Cornetu, Clinceni, Pantelimon,  Mogoşoaia, Afumaţi, Moara Vlăsiei.

Despre lecţiile învăţate din implementarea proiectelor cu finanţare europeană a vorbit Ana-Cristina Adumitroaei, expert comunicare în cadrul DRPI: ”Prima lecţie este aceea a unei bune colaborări între părţile contractante, căci totul este un proces laborios care trebuie să urmeze paşi concreţi în întocmirea dosarelor. Există un proces de verificare a cererilor depuse în două etape, cu echipe din ADRBI şi experţi independenţi contractaţi de Minister. Dacă proiectul îndeplineşte punctajul de 3,5 puncte, este declarat eligil şi se trece la etapa de precontractare, apoi contractare şi implementare. Cea mai grea procedură a fost acea a licitaţiilor publice în vederea găsirii constructorului. Apoi se întocmesc rapoarte de parcurs care se verifică din trei în trei luni”, a spus expertul, printre altele.

În numele oamenilor

Din partea locuitorilor din comună, «vocea poporului» (Vox Populi) a fost consilierul local Constantin Ionaşcu al cărui punct de vedere a fost următorul:  ”Ca cetăţean al comunei vă adresez mulţumiri în numele meu şi al locuitorilor pentru acest proiect. Am mai avut promisiuni şi în anii trecuţi, era o planşă aici, cândva cu hărţi, cu blocuri şi alte proiecte. Acesta al reabilitării şcolii este primul proiect implementat pe care îl vedem şi noi, cetăţenii, că a fost dus la îndeplinire. Vă mulţumim pentru ajutor şi ne bucură faptul că la nivel de minister s-a hotărât debirocratizare ­căci am aflat odată cu acest proiect că pentru accesarea unui fond european sunt foarte, foarte multe acte şi documente de întocmit. Sperăm să rămâneţi alături de noi, aici, la Petrăchioaia, pentru că avem nevoie de mult mai multe proiecte pentru a ajunge din urmă nu Capitala, ci comunele din jurul nostru”. Şi nimeni nu putea s-o spună mai bine!