Reacția grupului parlamentar liberal a apărut în urma proiectului de Cod fiscal înaintat spre dezbatere de guvern. Proiectul este unul foarte controversat și a dat naștere la critici din partea mai multor actori politici, dar și din partea FMI. Liberalii susțin că social-democrații fac încă un exercițiu de imagine, prezentând o serie de măsuri fiscale cu aparentă tentă liberală.

„În acești ani de guvernare, PSD a dovedit că este un partid de sorginte socialistă și, în consecință, nu poate aplica niciun fel de măsură liberală în economie. (…) PSD și Victor Ponta aruncă România într‑o aventură. PSD, în frunte cu Victor Ponta, a păcălit mediul de afaceri și cetățenii, așa cum încearcă să facă și acum prin vehiculata angajare a răspunderii pe Codul fiscal”, a declarat Eugen Nicolăescu. Liberalii consideră că PSD și Victor Ponta au contribuit la creșterea evaziunii fiscale, la creșterea corupției, dar și a majorării nivelului de fiscalitate în România în ultimii ani, adăugând că PSD nu vrea dezbatere publică pe Codul fiscal.

 

România nu este Cuba!

La rândul său, Andreea Paul a declarat, într‑o conferință de presă că, „alături de Eugen Nicolăescu și de grupul parlamentar al PNL cer public demisia ministrului de Finanțe, Darius Vâlcov, și a premierului Victor Ponta, pentru tentativa de a transforma Codul fiscal în instrument politic. România nu este Cuba. În Cuba se anunță în fiecare sezon câte o „revoluție economică” – strânsul trestiei de zahăr este un exemplu. În România, Ponta ne propune o campanie fiscală revoluționară, în cazul lui, strânsul facilităților fiscale, în condițiile în care este direct responsabil de pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, în urma haosului fiscal creat”. Ea a susținut că „schița fiscală” a premierului Victor Ponta este folosită doar ca instrument politic. În opinia ei, „Ponta încearcă din nou să înșele românii, promite relaxare fiscală și ascunde faptul că povara va fi pusă pe umerii clasei de mijloc”. Andreea Paul a spus că un proiect cum este noul Cod fiscal nu poate fi lansat în dezbatere publică zece zile, când legea prevede cel puțin 30 de zile.

 

Liberalii vor lansa un proiect de reconstrucție economică

 

 Andreea Paul a mai anunțat că prim-vice­pre­ședintele PNL, Cătălin Predoiu, va lansa în dezbatere publică, în numele PNL, un proiect de țară de reconstrucție economică și industrială, „pe scurt, un program de dezvoltare însoțit de pachetul de măsuri de relaxare fiscală”. În opinia PNL, este și „imoral”, dar și „ipocrit” din partea PSD să angajeze pentru următorii ani modificarea Codului fiscal.