Campania de prevenție a bolilor cardiovasculare în Ilfov se extinde

Tot mai mulți localnici din Ilfov, evită îmbolnăvirea prin afecțiuni cardiovasculare grave, sau sunt salvați din ghearele morții, pe ultima sută de metri. Grație campaniei demarate de specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, crește numărul celor care își controlează sănătatea inimii și urmează un tratament corect.

Vești bune pentru ilfoveni! Sănătatea mai bună a inimii nu mai este doar un vis frumos, ci un drept de care se bucură din ce în ce mai mulți oameni din județ. Pe 20 februarie, beneficiarii programului de prevenție a bolilor cardiovasculare demarat de specialiștii Centrului CardioRec, din Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, au fost localnicii din satul Buriaș, al comunei Periș. Aproximativ 60 de persoane, din diferite categorii de vârstă, au venit încă de la primele ore ale zilei la Dispensarul Comunal, unde și-au făcut anumite  controale, gratuite. Echipa medicală, formată dintr-un medic cardiolog, un medic nutriționist și un asistent principal, a verificat sănătatea inimii pacienților, atent selectați de medicul de familie, le-a oferit cele mai bune sfaturi de îngrijire a stării de sănătate și i-a ajutat să prevină bolile de inimă și vase sanguine, care le-ar fi putut pune viața în pericol, oricând.

Cei aflați la risc au fost internați gratuit, la CardioRec 

Medicul cardiolog Antonia Voicescu, împreună cu asistentul Elena Grigore, le-au făcut pacienților electrocardiograma, le-au măsurat tensiunea arterială și le-au verificat capacitatea pulmonară, gratuit. Mai mult, având în vedere că diabetul constituie un factor de risc alarmant pentru dezvoltarea bolilor de inimă, mai ales în rândul persoanelor trecute bine de prima tinerețe, pacienții care erau diagnosticați cu diabet, au fost consiliați de către dr. Mihaela Constantin, specialist în diabet și boli de nutriției, pentru a ține afecțiunea sub control. Cei care au necesitat investigații clinice mai amănunțite și terapie specializată sub supravegherea personalului calificat, inclusiv recuperare cardiovasculară, au primit recomandarea de a se interna câteva zile, gratuit. Pentru a se putea stabili un diagnostic și un tratament corect, acolo unde a fost cazul, bolnavilor li s-a indicat să efectueze anumite controale suplimentare, fără să le plătească, la Centrul CardioRec, din Corbeanca.

”Am consultat mulți pacienți cu probleme serioase de sănătate a inimii. Unii chiar riscau să sufere atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Au fost foarte mulți hipertensivi care nu-și administrează tratamentul conform recomandărilor medicale și a căror viață ar fi putut fi în pericol, oricând. Mulți au necesitat investigații suplimentare și-i așteptăm la CardioRec, în Corbeanca, să le facă gratuit”, ne-a explicat dr. Antonia Voicescu, la finalul consultațiilor pe care le-a realizat localnicilor din Buriaș, Periș.

”Este foarte bun programul. Mai ales pentru vârstnicii care nu au bani să-și plătească in­vestigațiile în clinicile de cardiologie din București, și nici nu are cine să-i ducă la spitale și să-i aducă înapoi acasă. Eu am 50 de ani și am făcut mai mult un control de rutină. Dar chiar și așa, mi-a ieșit tensiunea un pic mare”, ne-a spus, Daniel Nicolae, unul dintre pacienții care au participat la Campania de la Buriaș.