Niciun copil nu rămâne fără loc

Se dă startul celei de-a doua etape de înregistrare a copiilor în învățământul primar! Începând din 24 martie, puteți merge la școala sau grădinița (dacă micuțul intră la clasa pregătitoare) la care doriți să vă înscrieți “bobocelul”, dacă nu a fost înregistrat în prima etapă. Perioada în care se pot face înscrierile se va încheia pe 3 aprilie.     

 Ministerul Educației face public calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2015-2016, etapa a doua. Astfel, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare. Dacă evaluarea psihosomatică atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, pot fi înregistrați și micuții care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie. Copiii care împlinesc 7 ani până la 31 august vor fi înscriși direct în clasa I, chiar dacă nu au parcurs clasa pregătitoare. 

Fiecare copil va merge la școală sau la grădiniță

Potrivit Ministerului Educației, în prima etapă, din cele 172.664 de cereri depuse în întreaga țară, au fost completate și validate 170.837. Acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze. Ministerul Educației dă asigurări că niciun copil nu va rămâne fără loc la școală sau la grădiniță. Numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a fi incluși în învățământul primar. 

Unde vă puteți înregistra micuțul?

De preferat, ar fi să vă înscrieți copilul la școala sau grădinița de pe raza domiciliului. În funcție de locurile disponibile, acolo va fi înregistrat automat. Asta nu exclude, însă, posibilitatea de a-l înscrie la o altă unitate de învățământ unde, de asemenea, va putea fi înscris doar dacă sunt locuri libere. Și trebuie să știți că ocuparea locurilor disponibile într-o altă unitate se va realiza pe baza criteriilor generale de ocupare și a celor specifice, de departajare.  

Cum se realizează înscrierea?

În baza unei cereri tip, care va fi completată și validată direct la școala sau grădinița la care doriți să înscrieți copilul. Cererile-tip de înscriere se vor depune la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, până la data de 27 martie. Documentele le depuneți doar dacă micuții dvs. nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ, în etapa anterioară, sau nu ați participat la înscrierile din prima etapă. Cererile-tip de înscriere vor fi validate, în aceeași perioadă, la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile dumneavoastră. Între 30 martie și 2 aprilie, se va face procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice, de departajare, în limita locurilor disponibile. Iar pe 3 aprilie vor fi afișate, la fiecare școală și grădiniță, listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. Între 7 și 10 aprilie se va face centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Mai multe informații privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare puteți obține adresându-vă direct personalului de la secretariatul școlii în care doriți să înscrieți copilul, sau accesând ­site-ul Ministerului Educației, www.edu.ro.