Programul „Prima Mașină”, pe grila de start

Cei care doresc să achiziţioneze un autoturism, prin programul guvernamental „Prima mașină”, pot accesa credite de la CEC Bank pe o perioadă de maxim cinci ani, garantate în proporţie de 50% de stat, la dobânzi compuse din indicele ROBOR la 6 luni și o marjă fixă de 2,9%. Banca nu percepe comisioane de acordare și de administrare, potrivit unui comunicat al CEC Bank.

Spre exemplu, pentru un credit de 47.500 de lei pe 5 ani și dobânda calculată după formula de mai sus, care în prezent ajunge la 4,93%, dobânda anuală efectivă se situează la 5,04%. Pentru acest caz, rata lunară va fi de 895,11 lei, iar la finalul creditului clientul va ajunge la o sumă totală achitată de 53.706 lei. 

350 de milioane de lei, garantate de stat

Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul, prin programul „Prima mașină”, vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al mașinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, și cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%. De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obţin venituri și care îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere, că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proformă emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziţionat prin program este nou, îndeplinește cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și are un preţ de achiziţie care nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz. Pentru anul acesta, Guvernul a stabilit un plafon de garantare a creditelor, în valoare de 350 de milioane de lei. 

Avansul este de 5% din prețul mașinii

Beneficiarii acestui program trebuie să achite minimum 5% din preţul de achiziţie, la care se adaugă asigurarea autoturismului nou-achiziţionat, din finanţarea garantată, printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin riscurile de avarii și furt fără franșiză pentru daunele totale de avarii și furt. și cu o franșiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii și furt. Obligaţia subzistă pe toată perioada de valabilitate a garanţiei.

Comisionul de risc – maxim 1% din valoarea garantată

 

Comisionul de risc care se plătește de către beneficiar este calculat de către finanţator ca procent aplicat la suma garantată în cadrul programului și achitat o singură dată, la acordarea garanţiei, pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei. Comisionul de risc este de maximum 1% din valoarea garantată. Comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este plătit de către beneficiar și calculat la soldul finanţării garantate. Nivelul comisionului de administrare este negociat, anual, între Ministerul Finanţelor și Fondul de Garantare și este stabilit prin ordin al ministrului Finanţelor și al ministrului delegat pentru Buget.