Încă un bir

Populaţia va fi obligată să achite impozit și pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe, Guvernul precizând că introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice. Impozitarea terenurilor pe care sunt construite clădiri a fost avută în vedere de Guvernul Boc, dar nu a mai fost aplicată, fiind însă introdusă acum de actualul Executiv. Actualul Cod Fiscal stabilește că impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei clădiri și pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire.

 

S-au sucit, iar, la impozite

Guvernul a decis să nu mai majoreze valorile impozabile aferente taxelor și impozitelor locale, cu argumentul că primarii vor fi lăsaţi să crească aceste taxe cu până la 50%, faţă de doar 20% în prezent. Din câte se pare, valorile impozabile pentru case, terenuri și mașini vor fi majorate cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, respectiv cu aproximativ 6%.

Proiectul adoptat de Guvern nu mai ridică valorile impozabile, dar îi obligă pe primari să indexeze impozitele anual, nu o dată la 3 ani, ca în prezent.

 

Grupul MOL își extinde rețeaua de benzinării

Grupul ungar MOL vrea ca, până în 2017, să deţină a treia mare reţea de benzinării din România, depășind astfel Lukoil, și să obţină o cotă de piaţă de 20%, inclusiv prin achiziţii, a declarat Lars Hoglund, vicepreședinte al grupului MOL. „Aspiraţia noastră fermă este de a ajunge între primii trei jucători pe toate pieţele unde concurăm și ne apropiem cel mai mult de acest obiectiv, în România. Ne vom concentra pe extinderea staţiilor de gaz pe care le deţinem în prezent și pe achiziţii în România”, a declarat Hoglund. OMV Petrom deţine cea mai mare reţea de benzinării din România, fiind urmată de Rompetrol și Lukoil.

 

Din vară, crește salariul minim

 

România ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene în anul 2018 sau 2019, după ce, în prealabil, vor avea loc mai multe creșteri succesive, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. „Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie să reprezinte 50 la sută din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul țării noastre, vor avea loc, în perioada următoare, creșteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programată pentru data de 1 iulie a.c., când salariul minim va crește de la 975 lei, cât este în prezent, la 1.050 lei. Următoarea majorare este fixată pentru ianuarie 2016, când salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, măsură de care vor beneficia 1,7 milioane de salariați”, a afirmat Rovana Plumb.