Piaţa berii a scăzut, anul trecut, cu 8,6% faţă de 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul presiunii fiscale, potrivit Asociaţiei Berarii României (ABR). Asociația speră într-o revigorare a consumului, dacă va fi adoptat noul Cod fiscal, care prevede reducerea accizei la bere.

Scăderea pieţei la 14,9 milioane hectolitri a fost cauzată de creşterea accizei la bere cu 16%, în 2013, continuată cu modificarea, în 2014, a cursului de schimb pentru calculul acesteia, determinând un avans al accizei cu 5 puncte procentuale, potrivit ABR. În 2013, piaţa a scăzut cu peste 10%. „După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului, având ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie de o gură de oxigen. (…) Sperăm într-o revigorare a consumului, după reducerea accizei, prevăzută în proiectul de Cod Fiscal, la minimul european. (…) Pe fondul contracţiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din acciză”, a declarat preşedintele Berarii României, Lucian Ghinea.

 Berea la PET, cea mai preferată

Un român a consumat, în medie, anul trecut, 74 de litri de bere, în scădere de la 81 litri în 2013 sau faţă de maximul de 99 litri în 2008.

Contracţia pieţei de bere din 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane de euro a bugetelor investite de berari, acestea totalizând 60 milioane de euro. Din totalul consumatorilor, 53,1% au preferat berea la PET, consumul de bere la sticlă a scăzut la 25,8%, iar consumatorii de bere la doză au reprezentat 17,6% din piaţă. Berea la halbă a acoperit 3,5% din piaţă.