De luna viitoare, în Ilfov, va circula

O mașină adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități va circula, cel mai probabil din luna mai, pe șoselele și străzile din Regiunea București/Ilfov. Locuitorii din Ilfov care nu se pot deplasa pot solicita “Taxi-ul”, cu o programare în prealabil și vor fi transportați în orice zonă, în orice loc. Chiar și la cumpărături.  

 Asociația Județeană Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap a lansat marți, 31 martie, Structura de Economie Socială (SES), înființată în cadrul proiectului european Abilitățile Contează și Economic. Proiectul vizează integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, în viața economică și socială. În cadrul acestui proiect, persoanele nedeplasabile din Ilfov vor avea acces la transport special, cu o mașină adaptată nevoilor lor, în fiecare zi. Mașina care a fost prezentată marți, la lansarea SES, va fi condusă de un șofer autorizat, pregătit în cadrul unor  cursuri speciale pentru transportul persoanelor cu dizabilități, în condiții de maximă siguranță. “Din cauza costurilor foarte ridicate de achiziție și adaptare, nicio primărie din țară nu deține o asemenea mașină. Probabil că există doar improvizații”, ne-a explicat Andrei Pari, managerul de proiect pentru Regiunea București/Ilfov.

 Mașina asigură deplasarea în condiții de maximă securitate

Autoturismul de care va putea beneficia orice persoană din regiunea București/Ilfov, care se confruntă cu o suferință ce a țintuit-o în scaunul cu rotile, este adaptat în așa fel încât să nu existe riscul de lovire sau rănire a celui transportat, în timpul deplasării. Mașina este dotată cu o rampă, este prevăzută cu  centuri de siguranță pentru prinderea fotoliului rulant și un dispozitiv creat special pentru siguranța trupului persoanei transportate. Cheltuielile de achiziționare a autoturismului se ridică la 15.000 de euro, plus încă 9.000 de euro echipamentele, adaptarea. 

 Deplasarea costă 2,6 lei/km, plus TVA

Ținând cont de faptul că “Taxi-ul” persoanelor cu dizabilități va efectua abia primele curse, acestea vor fi contra cost. Concret, deplasarea îi va obliga pe doritori să scoată din buzunar câte 2,6 lei pe kilometru, plus TVA. Mașina va conduce o singură persoană, însă o va transporta atât cât va avea nevoie, în orice loc al regiunii București/Ilfov și nu numai. Șoferul “Taxi-ului” va conduce persoana nedeplasabilă la spital, la casa de pensii, la orice instituție a statului, în vizită la cei dragi, chiar și la cumpărături. Cine va solicita mașina, va primi, gratuit, un elevator electric, dispozitiv care facilitează accesul pe trepte în spațiile publice. 

Primăriile pot deconta transportul

Din fericire, călătorii pot solicita primăriei locale decontarea transportului. Cererea se face în scris, în condițiile autorităților. La solicitare se anexează și actele medicale, respectiv diagnosticul și recomandările specialistului privind particularitățile bolii și nevoia de adaptare a stilului de viață, a condițiilor de deplasare.

Cum poate fi accesat acest serviciu?

Mașina va fi accesibilă, cel mai probabil, de la începutul lunii mai. Cei interesați trebuie să se programeze, în prealabil, la numărul de telefon: 0724.208.633. Sau, să ia legătura cu membrii Asociației Județene Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap, prezentându-se la sediul instituției din Șos. Aeroportului nr. 9, localitatea Cornetu, județul Ilfov. Informații suplimentare se pot obține și accesând site-ul www.sesif.ro

 Fănică Dârlău, 36 de ani, Cornetu: „De multe ori, am renunțat să mai ies din casă”

„O fractură post-traumatică a coloanei vertebrale, suferită în urmă cu 24 de ani, după o căzătură de pe munte, m-a țintuit în scaunul cu rotile. Acest proiect este foarte bun, pentru că vine, cu adevărat, în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Nu există o firmă în România care să aibă o mașină adaptată. Din fericire, eu am o mașină pe care am adaptat-o și mă pot deplasa mai ușor. Dar, înainte, de multe ori renunțam să mai merg la un concert, la un teatru, să mai ies la o plimbare, în oraș, la cumpărături, pentru că nu puteam să mă deplasez pe distanțe lungi. Iar așa cum am fost eu înainte, sunt foarte mulți acum. Această mașină, cu siguranță, va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități”, ne-a spus Fănică Dârlău, un tânăr de 36 de ani, imobilizat în scaunul cu rotile. Părerea sa, însă, este împărtășită, la unison, de mulți alți oameni care poartă pe umerii lor povara de a fi captivi în propriul corp.