Sistemul informaţional întârzie depunerea cererii unice

După întârzierea plăţilor pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii în zootehnie, cauzată de baza de date a ANSVSA, au apărut probleme şi în cazul depunerii cererilor unice de plată în acest sector, pentru crescătorii de animale.

Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Mihai Puţintei, crescătorii de animale urmează să fie informaţi asupra datei când vor putea depune cererea unică de plată, deoarece este nevoie de timp suplimentar pentru „implementarea unor dezvoltări informatice”.

Sistemul nu este, deocamdată, funcţional

Concret, în momentul de faţă, sistemul IPA Online nu este funcțional pentru crescătorii de animale care vor să depună cererea unică pentru sprijinul cuplat de producție și ajutorul național tranzitoriu (ANT). 

„Fermierii crescători de animale vor putea depune cererea de sprijin imediat ce vor fi finalizate dezvoltările informatice pentru preluarea bazei de date ANSVSA. La acest moment, aceste dezvoltări sunt în curs de implementare. Fermierii care solicită sprijinul cuplat pentru zootehnie și ANT vor fi informați cu privire la data când vor putea depune cererea unică. APIA face eforturi pentru a implementa  noile cerințe, astfel încât toți beneficiarii schemelor de sprijin, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru zootehnic, să își depună cererile unice de plată până la data limită”, a anunţat directorul APIA, Mihai Puțintei.

Baza de date ANSVSA cu animalele eligibile la plată este, se pare, cea care creează aceste neajunsuri. Din pricina preluării bazei naționale de către STS, s-au produs blocaje și întârzieri și în plata ajutoarelor naționale tranzitorii, restante de anul trecut. Cel puțin așa au declarat oficialii Ministerului, la acel moment. Pe lângă această bază de date, atât de greu de gestionat și de inclus în sistemul IPA Online, crescătorii de animale sunt împiedicați să-și completeze cererile și de Ordinul ministrului privind criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată. În acest caz, este vorba despre o modificare la capitolul subvenții pentru pășuni, care va fi în avantajul asociațiilor crescătorilor de animale.

 

Fermierii sunt îngrijoraţi

În aceste condiţii, crescătorii de animale îşi manifestă îngrijorarea că nu vor mai avea posibilitatea să depună cererea unică în termenul stabilit, în ciuda faptului că acesta a fost prelungit până în data de 15 iunie 2015. „Noi rămânem fără subvenții. I-am spus și ministrului Daniel Constantin, că asta este teama noastră. Niciun crescător de animale nu a depus încă cererea. Pe lângă că are atâtea pagini și e greu de completat, ne mai și amână”, acuză Marcel Andrei, liderul sindical al crescătorilor de ovine.

Nici pentru fermierii din sectorul vegetal lucrurile nu stau pe roze. În cazul acestora, sistemul IPA Online are o problemă în ce privește accesarea măsurilor de agromediu.

 

Totuşi, potrivit şefului APIA, fermierii care lucrează mai mult de 10 ha de teren arabil şi care intenționează să acceseze măsurile de agromediu, vor putea depune cererile săptămâna acestora în funcție de programările făcute. În această situație, conform datelor APIA, sunt 50.000 de fermieri.