Aleșii nației nu se dau bătuți

Marți, în ziua apariției publicației noastre, parlamentarii vor hotărî dacă își vor acorda pensii speciale, pentru activitatea depusă în forul legislativ, pe lângă pensia de vechime în muncă pe care o primește orice muritor de rând. Proiectul este unul foarte controversat, stârnind multe critici, atât din partea societății civile, cât și din partea unor partide.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

 Indemnizația se cumulează

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege. Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 PNL votează împotrivă

PNL a anunțat că va vota împotriva acestei propuneri legislative, pentru că astfel se va institui un sistem preferențial.  „Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaților și senatorilor care prevede practic înființarea unei pensii parlamentare speciale. (…) Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie, practic, un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari”, a declarat liderul deputaților liberali, Ludovic Orban.