Aflat la Iași, pentru a lua parte la Congresul Regional al Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu le-a cerut colegilor din majoritate să voteze în Parlament încuviințarea urmăririi penale. El consideră că Ponta trebuie să plece, pentru că a devenit o povară pentru țară.

„(…) Un premier care trebuie să plece. Nu neapărat că are niște acuzații, ci pentru faptul că nu a vrut să se prezinte în fața Justiției să își rezolve acuzațiile. Un politician responsabil, care spune „nu-i adevărat, nu am fost în conflict de interese””, cerea propriei lui majorități să voteze încuviințarea urmăririi penale, mă duceam în fața judecătorului, probam că procurorul a exagerat sau a dezinformat, și reveneam în politică cu fruntea sus. Așa, el s-a ascuns ca struțul, și, din cât e de înalt, a mai rămas doar așa, o gămălie, ca om politic”, a spus Traian Băsescu. El spune că Ponta a ajuns „să rămână zero pentru politica românească”.

„Acum nu are decât o soluție: să plece ! Să plece acum, pentru că a devenit o povară și pentru România, și pentru credibilitatea Guvernului. (…) Dacă cei din PSD îl acceptă așa cum este, România nu are de ce să-l accepte, deoarece nu are nicio obligație față de Victor Viorel Ponta”, a mai spus Băsescu.