Inspecţia Socială din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov cere sancţionarea contravenţională a conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, după ce tânărul bătut de un pacient internat în unitatea ilfoveană a murit, zilele trecute, la Spitalul Bagdasar-Arseni, din Capitală, unde era internat din 1 iunie.

Inspecţia Socială din cadrul AJPIS Ilfov Ilfov s-a autosesizat după ce un bărbat rezident în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Bălăceanca a fost bătut de un alt asistat. În urma incidentului, a fost demarat un control la acest centru aflat în subordinea CJ și DGASPC Ilfov. În urma anchetei, s-a constatat că incidentul a avut loc în urma unui management defectuos al activității, deoarece nu au fost aplicate prevederile Ordinului 67/2015 privind standardele minime obligatorii pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, care preved măsuri pentru evitarea abuzurilor.

Inspectorii sociali au mai constatat că, deşi schema de personal prevede 137 de posturi, doar 68 sunt ocupate de infirmieri şi îngrijitori care asigură supravegherea şi îngrijirea pacienților. Totodată, repartizarea personalului pe ture şi pe etaje a fost făcută în mod ineficient, fără o atentă coordonare din partea conducerii. De asemenea, la nivelul centrului nu se desfășoară activităţi de recuperare şi reabilitare a beneficiarilor.

     

Măsuri tardive, cu efecte incerte

Inspectorii sociali au stabilit o serie de măsuri pentru în perioada următoare, respectiv: reevaluarea tuturor beneficiarilor, din punct de vedere medical şi social, în vederea actualizării şi îmbunătăţirii, dacă este cazul, a tratamentului medicamentos; identificarea unei soluţii privind plasarea unor beneficiari în grija unor furnizori de astfel de servicii, pentru diminuarea numărului celor internați; sancţionarea contravenţională – atât a conducerii centrului, cât şi a conducerii DGASPC Ilfov, pentru nerespectarea unor prevederi din legislaţia asistenţei sociale.

De asemenea, inspectorii sociali au mai cerut demararea unei cercetări disciplinare interne, apelarea de urgenţă la serviciile unui medic neuropsihiatru şi analizarea, de către conducerea ­DGASPC Ilfov, a schemei orare a turelor, pentru mărirea gradului de siguranţă a asistaților din centru.

 

Agresorul are afecțiuni psihice grave

Potrivit unor surse judiciare, victima, în vârstă de 25 de ani, era internat de mai mult timp în centrul de la Bălăceanca. La un moment dat, din cauza lipsei de paturi, acesta, deşi nu era violent, ar fi fost mutat într-o zonă unde erau pacienţi agresivi. Sursele au declarat că, pe 1 iunie, în jurul orei 17.30, tânărul a fost găsit inconştient de către infirmieri, care s-au speriat şi nu au sunat imediat după ajutor, sperând că îşi va reveni, iar incidentul va trece neobservat. Două ore mai târziu, reprezentanţii centrului l-au transportat pe tânăr la Spitalul Bagdasar-Arseni. În aceeaşi zi, în jurul orei 22.30, un angajat al acestui spital a sunat la 112 şi a anunţat că, în jurul orei 19.30, a fost adus un tânăr, în stare foarte gravă, cu şanse mici de supravieţuire.

 

Parchetul Tribunalului Ilfov a început urmărirea penală pe numele agresorului, acuzat inițial de tentativă de omor. Ulterior, anchetatorii au schimbat încadrarea faptei. De asemenea, a fost emisă o hotărâre judecătorească pentru ”examinarea fizică” a autorului agresiunii, respectiv pentru prelevare de probe ADN. De asemenea, pe numele suspectului a fost obţinută şi măsura preventivă a internării provizorii în acelaşi centru, în care se află din anul 1996, diagnosticat fiind cu afecţiuni psihice grave. El va  fi supus unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă la momentul comiterii faptei a avut discernământ.