Miercuri, 17 iunie, Gruiu şi Lipia au fost în sărbătoare: era serbarea de sfârşit de an şcolar, un eveniment pentru toată lumea – primar şi viceprimar, cadre didactice, părinţi, bunici şi, bineînţeles, copii. Ce mai freamăt, ce mai forfotă!
La Gruiu, au ajuns Ileana Cosânzeana şi Făt Frumos
Căminul Cultural „Ştefan Iordache”, din Gruiu, era plin ochi, încă de la 9 dimineaţa, când a început serbarea piticilor de la Grădiniţa nr. 1 a comunei. Cei care au deschis „balul” au fost recent premiaţii la festivalul preşcolarilor „Zâmbetul copilăriei” unde, pentru un vals pe care l-au prezentat şi la serbare, au ocupat locul II.
Şi pentru serbare, educatoarea Iluţa Rizea şi grupa mare au prezentat un program complex în care, rând pe rând, cuplurile celebre ale poveştilor s-au perindat pe scenă. Astfel, i-am revăzut pe Ileana Cosânzeana şi al ei Făt-Frumos, Prinţesa mofturoasă şi al ei cavaler, dar şi pe Împărăteasa însoţită de Zorro. Greu de spus cine din sală era mai emoţionat, dar cred că…părinţii şi bunicii.
Cici şi-a pierdut cipicii, ştiaţi?
În fine, este vorba despre elefantul Cici a cărui istorie ne-au cântat-o micuţii grupei mici ai grădiniţei şi educatoarea lor, Georgiana Răduţă, readucându-ne în memorie unul dintre cele mai drăgălaşe cântece pentru copii. Iar copiii erau atât de convingători, de-ţi venea să cauţi cipicii prin sală! Au venit, apoi, în faţa publicului, cei de la grupa mijlocie cu sceneta „Florile” şi a lor educatoare Maria Constantin. Şi am văzut garofiţe, floarea soarelui, un fluturaş, un urs, de fapt, am văzut interesul părinţilor pentru ca la serbare copilul să aibă costumul adecvat rolului. Felicitări educatoarelor, părinţilor şi copiilor!
Un prieten te învaţă…
….cum să reuşeşti în viaţă, spuneau la Lipia copiii grupei pregătitoare de la Şcoala nr. 2 cu clasele I-VIII, iar profesoara lor, Georgeta Soare, are marele merit de a-i fi învăţat pe copii, încă de mici, despre valoarea prieteniei. „Alunelul”, cântat a cappella (adică fără acompaniament instrumental), a răsunat minunat prin vocea copiilor care au încheiat primul an de şcoală alături de învăţătoarea Petruţa Gherghina. Povestea fetelor de împărat ne-a fost spusă, apoi, de elevii absolvenţi ai clasei a II-a, îndrumaţi de învăţătoarea Elena Stoian, cadru didactic cu peste 40 de ani de învăţământ. Clasa a III-a şi învăţătoarea Mariana Dobra ne-au încântat cu dansuri, iar clasa a IV-a şi învăţătoarea Alexandrina Soare au uimit asistenţa cu cântece populare. Iar, în cadrul acestui mini program artistic, s-a născut o stea: Ionela Gabriela Toma, care cu graţie, ritm şi voce l-a determinat pe primarul Ion Samoilă să spună: „avem cu ce ieşi în lume la festivaluri!”. Clasa a V-a, a profesoarei Daniela Codreanu, a făcut un pas înainte în prezentarea scenetei „Crimă pe palier”, a elevilor de la clasa a VIII-a, îndrumaţi de profesoara Ionela Cristache. Ne-am amuzat copios şi i‑am felicitat pe elevi, bucurându-ne că teatrul este atât de iubit la Lipia.
Premiere cu surprize
Odată terminată serbarea la Lipia, primarul Ion Samoilă, viceprimarul Petre Teodor, directoarea Mihaela Murăriţa şi celelalte cadre didactice au ieşit alături de copii, în faţa şcolii, pentru a înmâna premiile oferite de primarul Ion Samoilă. Iar discursul primarului a emoţionat: „Mă mândresc cu toţi elevii din comuna Gruiu, pentru că, de exemplu, la liceul Mihail Kogălniceanu, din Snagov, avem 18 olimpici. Şi de aici, de la Lipia, sunt 19 diplome la olimpiade. M-am uitat pe rezultatele testelor de evaluare, de la Gruiu, Lipia şi Siliştea Snagovului şi trebuie să vă spun că nu este nicio diferenţă. Nu există profesori buni sau răi, există doar copii care vor să înveţe. Ca primar, vă voi fi mereu alături, atunci când vreţi să învăţaţi”.
Cursuri de înot, plătite de primar
Nu l-am întrebat pe primarul Ion Samoilă dacă ştie că ideea de a plăti cursuri de înot pentru copiii din comună este o idee pe care foarte multe admnistraţii locale din Europa o practică. Concret, colegii europeni ai lui Ion Samoilă care locuiesc în localităţi situate lângă ape sau la munte plătesc pentru ca, în mod special, copiii să înveţe să înnoate, să schieze, să practice escalada sau să ştie a vâsli. Scopul este, în primul rând, de apărare. Copiii pot fi singuri într-o situaţie de criză şi atunci trebuie să ştie să se salveze. Aceasta este şi ideea primarului Ion Samoilă care, la serbare, a anunţat că acei copii doritori să înveţe să înoate trebuie doar să se înscrie pe listă. „Am aranjat cu cei de la bazinul olimpic de la Izvorani ca voi să mergeţi la cursuri gratuite de înot, pe perioada vacanţei. Sunteţi atât de buni şi la învăţătură şi vreau să fiţi buni şi la înot, să nu ne fie ruşine că creşteţi atât de aproape de un mare lac şi nu ştiţi să înotaţi”.
56 de diplome, la Olimpiade
Profesorului de fizică Eugen Cristian Stoenescu i-a revenit misiunea de a încheia serbarea anunţând şi premiindu-i pe acei elevi care au obţinut rezultate excepţionale la Olimpiada de tradiţii meşteşugăreşti şi la eco („Natura te învaţă să fii eco”), organizate de Palatul Copiilor, din Buftea. „Premiile au fost obţinute la fazele judeţene şi regionale, la cea eco avem 7 locuri I aici, la Lipia, în total 50 de diplome pentru elevi şi 6 pentru şcoli. Anul şcolar se încheie cu multe locuri pe podium şi noi, profesorii, suntem mulţumiţi”, spune profesorul Stoenescu. Felicitări şi vacanţă plăcută!