În cadrul campaniilor naționale ”Nu trece dincolo!” și ”Și motocicliștii există în trafic!”, la începutul lunii iulie, 50 de pietoni indisciplinați au fost sancționați, de către polițiștii rutieri din Ilfov.

Polițiștii au acționat pe toate drumurile naționale care tranzitează județul, pentru prevenirea și combaterea încălcării normelor legale privind indisciplina pietonilor și reducerea numărului de accidente rutiere, în care sunt implicați pietoni și motocicliști.

Cu ocazia acțiunii, po­lițiștii Serviciului Rutier și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au distribuit materiale informativ-preventive, în ace­lași timp, pietonii care au fost surprinși traversând neregulamentar au fost sancționați con­travențional.

 

Recomandări adresate pietonilor

Prevenirea joacă un rol important în evitarea accidentelor de circulație. Prin urmare,  polițiștii au dat recomandări pietonilor, pe care vi le prezentăm și dumneavoastră:

● Traversați drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora, pe la colţul străzilor, după ce vă asigurați că, din ambele sensuri, nu se apropie niciun autovehicul; 
● Nu vă angajați în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii; 

● Respectați culorile semaforului;

● Circulați numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare;

● Nu vă deplasați în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice. 

 

Pentru motocicliști

Motocicliștilor li s-au făcut următoarele recomandări:

● Evitați deplasarea între benzile de circulație, accelerările excesive și nu depășiți limitele legale de viteză!

● Purtați căști de protecție omologate!

● Păstrați permanent contactul ambelor roți cu suprafața carosabilului!

● Nu faceți “slalom” printre autovehiculele afla­te în mișcare!

Pentru șoferi

Pentru a nu pune în pericol siguranța în trafic a unui motociclist, polițiștii le-au recomandat conducătorilor auto:

● La plecarea de pe loc, asigurați-vă că nu puneți în pericol siguranța deplasării unui motociclist!

● Înainte de a deschide portierele, asigurați-vă că, din spate, nu trece o motocicletă, acest lucru fiind valabil și pentru pasagerii din autovehicul!

● Dacă sunteți depășiți de o motocicletă, nu măriți viteza de deplasare, și cir­culați cât mai aproape de marginea drumului!

 

● Fiți atenți la schimbarea direcției de mers!