Călătorie spre Credință
Te simți epuizat peste măsură? Cea mai bună modalitate de relaxare, destindere și revitalizare este vizitarea unui loc sacru. În brațele lui Dumnezeu, te rupi de ritmul cotidian, iar sufletul ți se umple de liniște, puritate și duh sfânt, alungând ura, teama și îngrijorarea de odinioară.
Numeroase pelerinaje și excursii religioase vor fi organizate în perioada imediat următoare, în întreaga țară, de către Basilica Travel, cu scopul de a aduce oamenilor de pretutindeni bogate daruri sufletești. Pornește în călătoria către divinitate cu inima deschisă și vei descoperi locurile minunate în care Tatăl Creator și-a arătat, adesea, iubirea pentru oameni. Vei păși pe locuri sfinte, vei putea atinge moaștele unor sfinți prin care s-a arătat prezența sfințitoare a Domnului și, mai presus de toate, vei avea posibilitatea să-ți intensifici credința și iubirea pentru Dumnezeu. Pelerinajul este, așadar, școala care îți șlefuiește sufletul. Drumul către depărtări, începe din inimă și se încheie acolo, unde îl găsești pe Dumnezeu și, odată cu El, îți găsești sensul vieții. Jurnalul de Ilfov îți prezintă, în cele ce urmează, câteva dintre călătoriile în fascinanta lume a cultelor, care vor avea loc într-un cadru organizat, în lunile august-septembrie!
În luna august
Mormântul Părintelui Arsenie Boca
În zilele de 1 și 2 august, se organizează pelerinaj la mormântul Părintelui Arsenie Boca. În prima zi de pelerinaj, se vizitează Mănăstirea Sinaia (ctitoria spătarului Mihail Cantacuzino, 1690), se trece prin Râșnov, Făgăraș și se ajunge la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu și a mitropoliților Ardealului, Nicolae Bălan și Antonie Plămădeală), apoi se intră în altarul de vară ridicat de părintele Arsenie Boca. Se trece prin Sibiu, Sebeș, Orăștie și se înnoptează într-un hotel sau pensiune din Deva, Hunedoara. În ziua următoare, se pleacă spre Mănăstirea Prislop, la mormântul Părintelui Arsenie Boca. La întoarcere, se vizitează Mănăstirea Cozia. Pelerinajul costă 195 lei, pentru o singură persoană.
Mănăstirea Caraiman
Pe 6 august, la hramul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, va fi pelerinaj la Mănăstirea Caraiman. După participarea la Sfânta Liturghie de hram, se pleacă spre Mănăstirea Zamfira, biserică pictată de Nicolae Grigorescu și se vizitează muzeul lăcașului de cult. Pelerinajul continuă cu vizitarea Mănăstirii Ghighiu, unde se va aduce mulțumire, cinstire, laudă și închinăciune la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, denumită și „siriaca” sau izvorul tămăduitor. Costul pelerinajului ajunge la 55 de lei, de persoană.
Mănăstirea Țigănești
Câteva zile mai târziu, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, în data de 15 agust, se organizează pelerinaj la Mănăstirea Țigănești, din Ciolpani, județul Ilfov. Pelerinii participă la Sfânta Liturghie de hram a Mănăstirii Țigănești, apoi pleacă la Mănăstirea Ghighiu unde, de asemenea, aduc închinare la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În aceeași zi, pelerinii vor intra și în Mănăstirea Pissiota, unde se vor ruga și se vor închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Tariful pelerinajului este de 35 de lei, de persoană.
Biserica Domnească din Curtea de Argeș
În ultima duminică din august, va fi pelerinaj în locurile sfinte din Curtea de Argeș. Pe 30 august, va putea fi vizitată Mănăstirea Trivale, ctitorită de Trifan și Stanca Stăncescu, în secolul al XV – lea. După participarea la Sfânta Liturghie, pelerinajul continuă cu vizitarea Catedralei Arhiepiscopale Curtea de Argeș, ridicată de Neagoe Basarab între anii 1512 – 1517. Se aduce închinare la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia și se pleacă spre Biserica Domnească Sfântul Nicolae, din Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I. Atenție! Accesul în lăcașul de cult se face pe baza achitării unei taxe de intrare care nu este inclusă în prețul pelerinajului. La întoarcere, se trece pe la Mănăstirea Samurcășești, din Ciorogârla. Pelerinajul costă 55 de lei.
În luna septembrie
Izvorul Tămăduitor de la Ghighiu
Pe 5 septembrie, se va pleca în pelerinaj la Izvorul Tămăduitor de la Mănăstirea Ghighiu. După rugăciunea în tihnă și închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, se pleacă la Mănăstirea Jercălăi, din județul Prahova, denumită și Biserica de lemn a Castelului și apoi se ajunge la Mănăstirea Parepa, cu hramul Sfintei Treimi, de lângă Ploiești. Tariful pelerinajului ajunge la 40 de lei, pentru o singură persoană.
Mănăstirea Pissiota
La hramul Nașterii Maicii Domnului, se merge în pelerinaj la Mănăstirea Pissiota, din Prahova. În dimineața zilei de 8 septembrie, pelerinii participă la Sfânta Liturghie de hram, aduc închinare la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar la întoarcere își continuă pelerinajul către Mănăstirea Țigănești, din comuna Ciolpani, județul Ilfov. Pelerinajul se încheie cu un popas de rugăciune și închinare la Mănăstirea Sitaru, din comuna Grădiștea, județul Ilfov.
Se pleacă dimineața, din Dealul Patriarhiei
Este important de știut că pelerinajele se organizează în grupuri de minim 40 de persoane. Indiferent de data și destinația aleasă, se pleacă dimineața, la ora 06:45, din Dealul Patriarhiei, de la statuia Al. I. Cuza. Întoarcerea se face în același loc. Micuții sub 12 ani vor putea călători gratuit, în pelerinajele de o zi.
Cum se fac rezervările?
Toți cei interesați să-și rezerve loc sau care doresc să obțină informații suplimentare, pot suna la 0371.332.010 sau la 0741.260.424, la Sectorul de Pelerinaj al Patriarhiei Române.