Partida Steaua – ASA Tg Mureș, finala Supercupei României, a deschis sezonul 2015-2016, unul dintre cele mai interesante din istoria competiției.

Pentru prima oară în istoria Ligii I, campionatul se va desfășura în sistemul play-off și play-out. Să ne explicăm: cele 14 echipe vor disputa mai întâi un campionat „normal”, care va avea tur și retur, deci 26 de etape, apoi se va trage linie. Primele 6 echipe vor intra în play-off, luptând pentru titlu și cupele europene, iar ultimele 8 vor încerca să evite pozițiile 12-14, ultimele două ducând direct spre eșalonul secund, iar cealaltă spre un baraj cu locul 3 din Liga a II-a. Vor mai fi încă 10 meciuri în play-off și 14 în play-out.

Pentru județul Ilfov, această ediție de campionat mai prezintă o premieră: este pentru prima oară când două echipe din județ se află în primul eșalon: Concordia Chiajna și FC Voluntari. Dacă prima este, de câțiva ani, o prezență obișnuită în prima ligă, cea de-a doua se află la debut și speră să se mențină în eșalonul în care, din păcate, formațiile din Otopeni, Brănești sau Bragadiru au fost apariții meteorice.

 

Cine luptă pentru titlu?

Steaua rămâne principala favorită la titlu, transferurile făcute de echipa lui Mirel Rădoi creionând o formație echilibrată. ASA Tg Mureș va fi în continuare o „nucă” tare, iar Astra Giurgiu, ca și CFR Cluj, nu au depus armele, dar e de văzut dacă vor putea ține trena pe termen lung sau vor oferi, sporadic, mostre ale valorii lor.

Pe de altă parte, Petrolul sau Dinamo nu oferă garanții că ar putea reveni în lupta pentru podium. Situația este în continuare incertă, transferurile sunt mai degrabă „la număr” decât calitative, iar faptul că aceste grupări sunt în insolvență și nu pot participa în cupele europene reprezintă încă un argument în favoarea faptului că nu vor conta în lupta pentru titlu.

La polul opus, oricare dintre celelalte echipe se poate afla la final între formațiile care luptă pentru evitarea retrogradării. Noi sperăm ca FC Voluntari și Concordia Chiajna să acumuleze cât mai multe puncte, dacă se poate chiar să ajungă în play-off, iar la final să le vedem salvate.

 

Programul primelor două etape din Liga I:

Etapa 1: FC Voluntari-CSMS Iași, Astra Giurgiu- Concordia Chiajna, FC Viitorul- CFR 1907 Cluj, Steaua București- Petrolul Ploiești, CSU Craiova- FC Botoșani, ASA Tg. Mureș-Dinamo București, ACS Poli Timișoara-Pandurii Tg. Jiu;

 

Etapa a 2-a: Vineri 17 iulie: Concordia Chiajna-CSMS Iași (18:30), Dinamo București-CSU Craiova (21:00); Sâmbătă 18 iulie: Petrolul Ploiești-FC Voluntari (18:30), Pandurii Tg. Jiu-Steaua București (21:00); Duminică 19 iulie: CFR 1907 Cluj-ACS Poli Timișoara (18:30), Astra Giurgiu-ASA Tg. Mureș (21:00); Luni 20 iulie: FC Botoșani-FC Viitorul (21:00).