Școlile ilfovene, monitorizate și după începerea anului școlar 2015-2016
Dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov ne-a declarat că și după ce-și vor deschide porțile pentru noul an școlar, unitățile de învățământ ilfovene vor fi controlate, urmărindu-se, cu prioritate, efectuarea triajului epidemiologic al copiilor, modul în care sunt depozitate și distribuite alimentele din programul guvernamental laptele și cornul, dar și efectuarea examenelor medicale periodice ale personalului angajat sau condițiile igienico-sanitare din unitățile de învățământ.
Așadar, la început de an școlar, DSP Ilfov pune mare accent pe triajul epidemiologic al copiilor, în condițiile în care foarte puține unități de învățământ din județ mai au cabinete medicale, iar această activitate ar trebui efectuată, în aceste condiții, de către medicii de familie.
Dr. Dănuț Crăciun speră ca la acest moment, când mai sunt puține zile până ce elevii se vor întoarce în bănci sau până ce micuții vor intra pe porțile grădinițelor, medicii de familie au înțeles acest lucru și deja au stabilit unitățile de învățământ în care vor asigura triajul epidemiologic, evitând astfel ca, după 2-3 săptămâni de școală să apară și primele îmbolnăviri.
În acest context, reprezentantul DSP Ilfov a menționat că acest triaj epidemiologic este obligatoriu, iar neefectuarea lui se sancționează cu amendă. Medicul a vorbit, de asemenea, și despre sarcina autorităților locale de a avea grijă de sănătatea oamenilor pe care‑i reprezintă, actuala conjunctură – (în care medici de școală nu mai sunt, iar medicii de familie nu pot fi obligați să suplinească activitatea acestora) – fiind una descrisă de șeful DSP Ilfov, drept – ”nici cal, nici măgar”. ”Trebuie umblat la cadrul legal, iar până atunci, primarul poate să găsească oameni (n.r.- medici), plătiți de la bugetul local, sau să creeze fonduri pentru aceștia (n.r. – parteneriate public-privat) – care să aibă grijă și de sănătatea din unitățile de învățâmânt și să fie interesați și de prevenție”, a spus dr. Dănuț Crăciun. Acesta a recunoscut că, în acest moment, așa cum este conturată legislația, medicii de familie cam fac muncă patriotică atunci când este vorba de activități din afara cabinetului, dar, a adăugat că, ”dacă tot s-au făcut medici, au și ei o răspundere în legătură cu sănătatea unei comunități”.
Prea puține cabinete școlare
Potrivit conducerii DSP Ilfov, în prezent, cabinete școlare cu medici există doar la Buftea și Otopeni. La Chitila și Măgurele, în cabinetele școlare lucrează asistente fără medic, iar la Voluntari și 1 Decembrie, autoritățile locale au încheiat convenții cu medicii, iar colaborarea este una extrem de bună. Asta în condițiile în care, pe raza județului Ilfov funcționează 195 de unități de învățământ, din care 87 de unități de învățământ preșcolar, 88 de unități de învățământ primar și gimnazial, 18 licee și 2 unități conexe (Clubul copiilor și Clubul sportiv).
Probleme de remediat
DSP Ilfov a efectuat acțiuni de control în unitățile în care, anterior, au fost descoperite neconformități și, s-a constatat, spre exemplu, că, la Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea, în continuare se desfășoară lucrări de reabilitare (la corpul A – izolații exterioare și zugrăveli, la atelierele de activitate practică – se finalizează lucrările la fațade, la sala mare de sport – se finalizează dotarea cu baza materială specifică, la cantină – au fost reorganizate circuitele funcționale la blocul alimentar, au fost amenajate vestiare filtru, sala de mese a fost recompartimentată, fiind transformată într-o sală multifuncțională pentru diverse activități instructiv educative și o sală pentru servirea mesei cu 40 de locuri. Internatul și fosta spălătorie nu au fost cuprinse în proiectul de reabilitare cu finanțare europeană, iar la momentul controlului nu aveau activitate. În aceste condiții, procesul educativ pentru această unitate se va desfășura, în continuare, în fostul internat de fete.
La școala și grădinița nr. 1 din Nuci, sat Netezești, și în acest an se găsesc grupuri sanitare tip latrină, fără apă curentă. De aceea, aici nu se mai desfășoară activitate educativă, elevii fiind mutați, o parte la școala și grădinița din Micșuneștii Mari, și o altă parte în satul Merii Petchi. În cele două unități școlare, grupurile sanitare sunt amplasate în interior și racordate la apă curentă din surse proprii, ultimele buletine de analiză a potabilității fiind de la începutul anului școlar trecut. De aceea, s-a impus măsura efectuării analizelor de laborator la cele două surse de apă.
Binecunoscuta problemă a grădiniței cu program prelungit nr. 1, Otopeni, rămâne nerezolvată și, în continuare, aici, capacitatea funcțională este depășită cu 100%.
Iar la școala gimnazială nr.3 din Găneasa, sat Șindrilița, au fost remediate toate deficiențele constatate anterior. Grupul sanitar din curtea școlii a fost racordat la rețeaua de apă curentă a localității și au fost montate chiuvete atât în școală, cât și la grupul sanitar exterior. Conducerea școlii va depune documentația necesară în vederea obținerii Autorizației sanitare de funcționare.