Minusurile  unei  sarcini  la  40  de  ani  ar  putea  să te descurajeze,  dacă ți-ai propus să rămâi însărcinată la această vârstă. Odată ce ai trecut de 40 de ani, șansele de a rămâne însărcinată natural sunt de doar 5% la fiecare ovulație. De fapt, numărul de ovule scade dramatic.  Până la vârsta de 43 de ani rezerva se termină. Ulterior, îți mai rămâne posibilitatea de a efectua proceduri de fertilizare în vitro.

Un studiu al Univer­sității Columbia a descoperit că, după 40 de ani, riscul de a naște un copil care va prezenta malformații la naștere este de 2,9%, comparativ cu 1,7% la vârste sub 35 de ani. Dintre toate aceste malformații, cele cardiace sunt cele mai comune. Nu  sunt  nici  ele  de  ignorat, nici complicațiile asupra ta. La această vârstă poți dezvolta o sarcină extra­u­terină, placenta  praevia  (o inserare a placentei  pes­te colul uterin,  cu  grave  complicații), diabet gestațional sau toxemia gravidică, manifestată prin hipertensiune arterială, pier­­derea de proteine prin urină și edeme la nivelul membrelor (umflătură cauzată de acumuluarea de lichid seros în țesuturile celulare de sub piele). Dacă te afli la al doilea copil, vei fi mai predispusă și la apariția hemoroizilor, a presiunii crescute pe vezica urinară, a prolapsului (deplasării) țesuturilor din uter și vagin. 

 

“Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor între 40 și 44 de ani se termină cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi de calitate scăzută, țesutul care căptușește uterul poate să nu mai fie destul de primitor, sau aportul de sânge către uter poate să nu mai fie suficient pentru a susține o sarcină. Diabetul neidentificat sau hipertensiunea netratată pot contribui la afectarea creșterii și la complicațiile nașterii. De aceea, femeile trecute de 35 de ani trebuie monitorizate mai atent, se fac mai multe ecografii și analize”, atenționează dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la spitalul Medicover.