Din luna octombrie

Vești bune pentru românii care suferă de diabet! Un nou tip de insulină de ultimă generație a fost lansat recent, în România. Specialiștii dau asigurări că terapia este mult mai eficientă decât cea utilizată până acum. Aceasta va fi accesibilă pacienților începând cu data de 1 octombrie.

 România se află printre primele țări europene care introduc un astfel de tratament. Noua insulină conține substanța activă glargin și va fi administrată adulților cu diabet zaharat tip 1 și 2. Studiile realizate de specialiști relevă că aceasta reglează nivelul glicemiei pe o perioadă mai mare de 24 de ore. Tratamentul este injectabil. Acesta  consti­tuie o substituție foarte asemănătoare cu insulina produsă de organismul uman. “Diferența constă în faptul că se absoarbe mai lent și mai regulat în organism după injectare și că are o durată lungă de acțiune. Insulina de substituție acționează în același mod ca insulina produsă pe cale naturală și ajută glucoza să treacă din sânge în celulele organismului. Prin controlarea nivelului de glucoză din sânge, se reduc simptomele și complicațiile diabetului”, explică reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului.

 

Se administrează o singură dată pe zi

Spre deosebire de terapiile recomandate până acum, noua insulină se va administra o singură dată pe zi. Condiția este ca administrarea să se facă zilnic, la aceeași oră. Bolnavii diagnosticați cu diabet zaharat tip 2, pot asocia insulina și cu medicamente antidiabetice orale.

 

Pacienții își pot injecta singuri insulina

Cei care sunt bine instruiți de cadrele medicale de specialitate își pot injecta singuri produsul. Administrarea se realizează prin injecție în burtă, coapsă sau umăr. Pentru a evita îngroșarea pielii sau apariția oricăror modificări la nivelul pielii care ar putea să scadă eficiența insulinei, locul injectării se va schimba la fiecare administrare. Atenție! Deși este un tratament de ultimă generație, nivelul de zahăr în sânge se va verifica în mod regulat, pentru a identifica doza minimă eficace.

“Insulina glargin s-a impus prin eficacitate și siguranță dovedite (hipoglicemie, siguranța cardiovasculară), fiind insulina bazală analog cea mai utilizată în practica medicală curentă din întreaga lume. Cu toate acestea, atât medicul, cât și pacientul, se confruntă cu necesitatea realizării echilibrului dintre controlul diabetului și riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulină bazală. Aceasta duce la diminuarea încrederii pacienților în capacitatea de autocontrol. De aceea, este binevenită o nouă formulare de insulină glargin, care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibilă, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore va îmbunătăți atât controlul diabetului, cât și calitatea vieții persoanelor cu diabet”, susține prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet.

 

Bolnavii nu plătesc tratamentul

 

Bolnavii vor beneficia de noua terapie începând cu data de 1 octombrie. Aceasta va fi compensată 100%, ceea ce va permite accesul gratuit la tratament. Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aproximativ 700.000 de români sunt diabetici.