Firmele, stimulate să angajeze tineri

În Senat a fost introdusă o propunere legislativă care prevede ca firmele care angajează, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, să primească lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, angajatorii ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni. De asemenea, angajatorii vor avea obligaţia să menţină raporturile de muncă ale tinerilor angajaţi cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor. În caz contrar, vor fi somaţi să restituie integral sumele încasate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.

 

Impozit forfetar pentru hoteluri și restaurante?

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a avut o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a discuta despre o eventuală introducere a impozitului forfetar pentru activităţile din zona hotelurilor și restaurantelor, urmând ca, ulterior, să fie stabilit plafonul până la care se va aplica acesta. Tăriceanu a mai afirmat că impozitul forfetar „ar fi mult mai ușor de administrat de Ministerul de Finanţe și, nu în ultimul rând, de contribuabili” și va permite reducerea substanţială a evaziunii fiscale în sectorul serviciilor hotelurilor și restaurantelor, unde „evaziunea fiscală are proporţii mari”.

 

Supermarketurile, obligate să achiziţioneze produse agricole românești

Senatul a adoptat o propunere legislativă care instituie obligaţia comercianţilor persoane juridice să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume și fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din lanţul alimentar scurt, adică din producţie românească. Excepţie vor face lunile de iarnă, când fructele și legumele din import vor putea reprezenta maximum 70% din ofertă, la fiecare categorie. Iniţiativa legislativă votată de Senat mai prevede că nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996.

 

A crescut Produsul Intern Brut

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), PIB-ul României a crescut cu un procent de 0,1%, faţă de primele trei luni ale anului, iar la semestru avansul înregistrat este de 3,8%, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată sezonier, comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Faţă de același trimestru din anul 2014, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 3,4% pe seria brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit celor mai recente date ale INS. Estimările anterioare vizau, pentru trimestrul al doilea, un avans de 3,2% pe serie brută și de 3,7% pe serie ajustată, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.