Scandalul emisiilor Volkswagen

Volkswagen a lansat și pe site-ul din România o modalitate prin care proprietarii de autoturisme VW pot afla dacă mașina lor este afectată de scandalul emisiilor.  Posesorii din România de autoturisme VW cu motor diesel  pot verifica acum pe internet dacă mașina lor face parte din lotul cu probleme.

Pentru aceasta, Volkswagen a pus la dispoziţie un link – http://info.volkswagen.com/ro/ro/home.html – unde clienţii pot verifica dacă autovehiculul pe care îl deţin este afectat. Sistemul verifică exclusiv seriile de șasiu (cod VIN) pentru mărcile Volkswagen și Volkswagen Autovehicule Comerciale.

 

11 milioane de autovehicule afectate

Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii.

EPA susţine că, în calculatorul de bord al unor modele cu motor diesel, constructorul auto german ar fi instalat un software special. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.

 

Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle și Golf, precum și modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 și modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor. În Europa, probleme similare au fost semnalate și la alte mărci ale grupului VW.