˜ Liviu Dragnea a fost singurul candidat și a câștigat!

Social-democrații şi‑au ales duminică, președintele, singurul candidat la această funcție fiind actualul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Pentru prima dată preșe­dintele PSD nu a fost votat în cadrul unui Congres, sistemul de vot introdus la aceste alegeri dând ocazia tuturor membrilor de partid să-și aleagă liderul. Astfel, au fost amplasate urne de vot în toată țara, iar pentru a-și spune opinia cu privire la viitorul președinte la urne au fost aşteptaţi în jur de 531.000 de membri de partid.

Urnele de vot au fost deschise între orele 8.00 și 20.00, după care rezultatele votului au fost centralizate, la București. La final, prezenţa la urne în cadrul scrutinului intern a fost de 85,8%. Judeţele cu prezenţa cea mai bună au fost Olt, Teleorman, Maramureş, Ialomiţa, Gorj, Galaţi şi Dolj, la polul opus fiind filialele din judeţele Bacău, Cluj şi Vâlcea. În Capitală, prezenţa finală a fost de 85%, Sectorul 5 rămânând cel cu prezenţa cea mai slabă la alegerile interne din PSD.

Liviu Dragnea a rămas singurul candidat la șefia PSD, după ce alți doi pretendenți, Șerban Nicole și Daniel Savu, au fost descalificați pentru că nu îndeplineau o condiție introdusă recent în regulament și anume să aibă susținerea organizației din care fac parte și a încă patru filiale din țară.

Dragnea va conduce PSD

Rezultatele alegerilor de duminică au fost validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.

Luni, la prânz, surse din cadrul partidului au anunțat că Liviu Dagnea a fost ales preşedinte al formațiunii cu 97% din voturile celor care s-au prezentat la acest scrutin.

Dragnea: ”Simt o uriașă responsabilitate să nu repet greșelile și compromisurile făcute de PSD”

După încheierea alegerilor, duminică seară, Liviu Dragnea, a declarat că simte o uriașă responsabilitate de a nu mai repeta „greșelile“ pe care le-a făcut PSD și „compromisurile care au măcinat“ partidul, fiind nevoie de asumarea greșelilor din trecut. Potrivit Mediafax, Dragnea a vorbit și despre noul proiect al PSD, în care liderii partidului trebuie să ţină cont și de lucrurile bune făcute de foștii președinţi ai formaţiunii, dar „și de greșelile care s-au făcut în acest partid, pe care trebuie să ni le asumăm cu foarte multă sinceritate și cu foarte mult curaj“.

„PSD nu trebuie și nu poate rata oportunitatea de a deveni primul partid din România modern“, a spus Dragnea.

Liderul social-democrat le-a mulţumit membrilor de partid care au venit la vot și a transmis un mesaj atât susţinătorilor PSD, cât și criticilor lui.

 

„Au venit încrezători la acest vot, au venit să-și exprime speranţa într-un nou proiect politic și vreau să le transmit ceva, atât lor, colegilor mei de partid, cât și celor care nu sunt membri în partid și care, cu câteva excepţii, de câteva zile își exprimă suspiciunea faţă de acţiunile mele și ale partidului în perioada următoare. Vreau să-i asigur pe toţi că nu voi avea nicio ezitare în a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat, toate acţiunile de care am pomenit ultima perioadă“, a mai spus Dragnea.