Albinele românești, în pericol?

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat, de curând, că România s-ar putea să primească, începând de anul viitor, derogare pe termen nedeterminat pentru utilizarea neonicotinoidelor de la Comisia Europeană. Neonicotinoidele sunt pesticide interzise pentru aplicare, din cauza efectului devastator pe care îl au asupra albinelor.

 

Baciu susține că sunt șanse foarte mari ca România să primească, pe termen nelimitat, o derogare pentru folosirea neonicotinoidelor. El a precizat că a fost depus un memoriu la comisarul european Hogan (comisarul european pentru Agricultură — n.r.) prin intermediul lui ELO (ELO — European Landowners Organization — n.r.) și că se așteaptă răspuns din partea responsabilului european cu Agricultura.

 

Nicio țară europeană nu are derogare

Președintele LAPAR a precizat că nu mai există nicio țară care să aibă derogare permanentă pentru utilizarea neonicotinoidelor, dar a adus ca argument faptul că niciunul dintre state nu are clima din România. Potrivit președintelui LAPAR, dacă se vor interzice acest tip de pesticide și nu se vor găsi înlocuitori, este posibil ca în unele cazuri recoltele, cel puțin acelea de porumb, să fie compromise în totalitate. Neonicotinoidele reprezintă o clasă de pesticide introdusă pe piața europeană în anul 2000. Ele sunt caracterizate printr-o mare eficiență, deoarece sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.

 

Apicultorii se opun și protestează

 

Reprezentanții Fede­rației Asociațiilor Api­cole din România — ­ROMAPIS au protestat, recent, în fața sediului Ministerului Agriculturii, împotriva autorizării pesticidelor de mare risc pentru albine. Sorin Panait, președintele Sindicatului Național Apicol, și apicultorul Viorel Dumitru au afirmat că utilizarea neonicotinoidelor este dăunătoare pentru albine, dar și pentru restul insectelor. De asemenea, Viorel Dumitru a precizat că utilizarea acestui tip de pesticide nu duce la distrugerea în totalitate a familiilor de albine, dar poate cauza mortalități de până la 50% și în acest fel la pierderi ale producției. În schimb, neonicotinoidele au un efect toxic mai mic asupra păsărilor și asupra mamiferelor decât asupra insectelor, comparativ cu familiile anterioare de insecticide. Cu o producție anuală de 22.000—24.000 de tone de miere, România se clasează în topul producătorilor de miere pe locul patru în Europa. Țara deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, peste 60% dintre aceștia fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.