Distracția scobirii dovlecilor în toamnă nu e deloc o invenție împrumutată și discuția cu o bunică de la Mogoșoaia ne-a confirmat această tradiție, ce-i drept, nu foarte întinsă în țară. Ce este nou în a scobi dovlecii este că, cel puțin pe raza județului Ilfov, aceasta se poate transforma într-o activitate copii-părinți, în Târgușorul Brâncovenesc al comunei Mogoșoaia.

Foto și text: Cristina Bunea 

Supă caldă pentru vreme rece

Sâmbătă, 31  octombrie, după amiaza a fost rece, iar primarul comunei Mogoșoaia,  Paul Precup, știa că așa va fi.  Motiv pentru care și-a petrecut noaptea pregătind o delicioasă supă de usturoi. Nu a fost multă, doar 200 de litri pe care le-a oferit alături de echipa din Primărie, copiilor și părinților veniți să dovlecească.  Au fost aduși 600 de dovleci, suficient de mulți pentru a colora în portocaliu pajiștea parcului și a crea o lungă alee de figurine haioase. Era a treia ediție a Potecii dovlecilor fermecați și nimic nu poate convinge un copil că aceasta nu mai poate avea loc. 

Unelte, după vârstă

Așadar, constituiți în echipe părinți-copii, adulții au primit din partea voluntarilor un cuțit cu care să taie dovleacul, în timp ce copiii au primit linguri pentru a-l goli. Echipele au fost înregistrate, pentru că, odată aliniați și numerotați, dovlecii vor fi jurizați și premiați. Desigur, creatorii au avut și de unde să se inspire, pentru că tot parcul era populat cu simpatici dovleci sculptați și așezați pe baloți de paie.

Paie și frunze

 

Da, ideea baloților de paie le-a plăcut teribil de mult copiilor care, după ce
și-au așezat dovlecelul sculptat alături de ceilalți, au transformat paiele în loc de distracție. Pur și simplu și-au făcut și tobogane din paie, distrându-se în felul lor specific. Și au mai avut copii un motiv de distracție: frunzele. Să-i fi văzut cum le adunau  și apoi le aruncau în aer! O bucurie imensă să-i privești pe copii cum descoperă că există și altceva de făcut decât tableta: natura și darurile ei.